Megválasztották az első transzszexuális képviselőt

A 48 éves Adela Hernandezt beválasztották a Villa Clara tartományban lévő Caibarien település önkormányzatába. Ő az első transzszexuális, aki közhivatalt vállalt Kubában.

A 48 éves Adela Hernandezt beválasztották a Villa Clara tartományban lévő Caibarien önkormányzatába. A dolog különlegessége, hogy Hernandez az első olyan vállaltan transzszexuális, aki közhivatalt vállalt Kubában. Nagy előrelépésnek számít ez egy olyan társadalomban, ahol a szexuális másságukat vállalókat évtizedekig üldözték, és munkatáborba küldték őket.

A korábban "ápolónőként" dolgozó Hernandez gyerekkora óta lányként éli életét. A nyolcvanas években két év börtönt kapott, miután a saját családja feljelentette szexuális hovatartozása miatt. Hernandez a The Guardian brit lapnak azt nyilatkozta, hogy homofób emberek mindig is lesznek, azonban mára ők alkotják a kisebbséget. A képviselői hely elnyerése pedig hatalmas győzelmet jelent a számára. A városi tanács tagjaként akár arra is lehetősége van, hogy 2013-ban parlamenti képviselővé válasszák.

A kubai állam számára Hernandez még mindig férfi, nem esett át ugyanis nemváltó műtéten. Törvényes nevén Jose Agustin Hernandez egyelőre nem döntötte el, hogy szeretne-e operációt, de nem zárta ki, hogy később kés alá fekszik. Ha elhatározná magát, a beavatkozást fizetné az állam: Kubában a nemváltó műtétek 2007 óta ingyenesek.

Az utóbbi időben jelentősen megváltozott a szexuális másságukat felvállalók megítélése Kubában. Pár éve Raúl Castro elnök egy interjúban kijelentette, reméli, a homoszexuálisok diszkriminációja egy olyan probléma, amelyen már sikerült úrrá lenniük. Az ország egyik legbefolyásosabb melegjogi aktivistája egyébként Mariela Castro, az elnök lánya. Egy állami szervezet is jócskán kiveszi a részét a diszkriminációellenes kampányban. A Kubai Állami Szexuális Oktatási Központ többek között azért lobbizik, hogy a parlament ismerje el az azonos neműek közötti házasságot, és képzéseket indít a rendőröknek, hogyan bánjanak az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) közösségek tagjaival.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.