Megvakultak a betegek a német gyógyszertől

Több tucat spanyol beteg után most két francia is megvakult a fél szemére egy német gyógyszer szedése után. A szemműtétek során használt Ala Octa nevű szer toxikus anyagot tartalmazott.

Tizenhárom spanyol betegnél vakságot, további 28-nál súlyos szemkárosodást okozott egy német gyógyszer - írja a hvg.hu. Az első esetek a bilbaói kórházban történtek még a nyár elején: retinaleválással műtött betegek vesztették el a szemük világát, noha az orvosok szerint a műtétjük sikerült.A vizsgálat kiderítette, hogy az Ala Octa nevű, a szemműtétekhez javasolt gyógyszer okozta a bajt, mert toxikus anyag volt benne.

A gyártó, a német Alamedics közölte: független laboratóriumok megvizsgálták a készítményt, és nem találtak benne mérgező anyagot. Felhívták a figyelmet a tisztaságra, és a szer rendeltetésszerű használatára, amit azzal erősítettek meg, hogy nem minden beteget ért károsodás, akinek a műtétjénél használták a gyógyszert.

Franciaországban, ahol a két újabb beteg megvakult, mindössze 75 alkalommal adtak el ebből a szerből. A gyártó ugyan felhívta a francia hatóságok figyelmét, hogy leállították a szer eladását, míg a gyanú nem tisztázódik, ám a cég honlapján ott szerepel a termékek között.

Magyar betegeket nem fenyeget ilyen veszély, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatbázisában nem szerepel az Ala Octa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.