Megúszta a prostibotrányt az ausztrál kormány

A rendőrség nem folytatja a nyomozást a szakszervezeti pénzen lányokat rendelő kormánypárti képviselő ellen, így az egy fős parlamenti többségét megőrizheti Julia Gillard kormányfő.

Akár a kormány is belebukhatot volna abba, hogy Craig Thomson évekkel ezelőtt prostituáltak szolgáltatását vette igénybe. Az ausztrál parlament gazdaségi bizottságának elnöke ezzel ugyan nem követett el bűncselekményt, felmerült azonban, hogy a politikus a nőket akkori munkaadója, az Egészségügyi Szakszervezet (HSU) a hitelkártyájával fizette ki. Az összeg tetemes: két év alatt 100 ezer ausztrál dollár (mintegy 20 millió forint). Craig tagadta a vádakat, mondván, másnak is hozzáférése volt a szakszervezet hitelkártyájához. A fizetésnél pedig valaki aláhamisította a nevét.

Vádemelés esetén az ügy azért lett volna sorsdöntő a kormány számára, mert a Munkáspárt csupán egy fős többséget élvez a parlamentben, és a felmérések alapján a párt elvesztette volna a mandátumot, ha Craig helyére új választokat írtak volna ki. A soronkövetkező választások 2013-ban esedékesek a kontinensnyi országban.

Julia Gillard kormányfő teljes bizalmáról biztosította Thomsont a botrány alatt, amely csütörtökön úgy tűnik, lezárult: az Új Dél-Wales-i rendőrség nem lát okot a nyomozás folytatására. A szóvivő azonban hozzátette, hogy az ügy a Victoria állami rendőrségen folytatódhat, miután a HSU pénzügyi osztálya Melbournben folytatta le saját vizsgálatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.