Megúszná a halálbüntetést az ámokfutó amerikai katona

Robert Bales tavaly márciusban az éj leple alatt 16 civilt ölt meg Afganisztánban. Kész bűnösnek vallani magát.

Kész bűnösnek vallani magát Robert Bales, az az amerikai őrmester, aki tavaly márciusban afganisztáni szolgálata alatt, ámokfutása során 16 civilt ölt meg – jelentette be a férfi ügyvédje. John Henry Browne szerint Bales először június 5-én, a Seattle-től délre fekvő Lewis-McChord támaszponton jelenik meg a törvény előtt, ahol több rendbeli előre megfontolt gyilkosság vádja várja. Azzal, hogy bűnösnek vallja magát, az őrmester a halálbüntetést kerüli el.

Bales ámokfutása az afganisztáni háború egyik legvéresebb atrocitása volt, amelynek vétlen polgári személyek estek áldozatul. Az őrmester egyszer az éj leple alatt elhagyta a kandahári Zangabádban támaszpontját, Camp Belambayt, és két környékbeli faluban a házakba betörve hatalmas vérengzést rendezett. Ámokfutása egyik helyszínén, Nadzsíban egyik házában 11 embert – egy család szinte minden tagját – lemészárolt. Áldozatai között kilenc gyermek és három nő volt. Legtöbbjüket egy-egy fejlövéssel ölte meg, a holttestek egy részét pedig halomba hordta és felgyújtotta.

Ami az indítékot illeti, Bales minden valószínűség szerint egyszerűen bekattant. Egy, a New York Timesnak tavaly névtelenül nyilatkozó amerikai katonai illetékes szerint a gyilkosságsorozathoz „a stressz, az alkohol és otthoni családi problémák kombinációja” vezethetett. „Egyszerűen bekattanhatott” – vélte a forrás. A tanúk szerint Bales „nagyon erős házasságban” élt, jó férj és apa volt, miként a fegyveres erők elkötelezett tagja. Az őrmester feleségét és két kiskorú gyerekét egyébként biztonsági megfontolásokra hivatkozva egy katonai táborba vitték. Bales 2001-ben lépett be a hadseregbe. Mesterlövészi kiképzést kapott, majd tisztképzőn is túljutott, s járt „harctéri életmentő” kurzusra is. 2003-tól 2010-ig három küldetésben összesen 37 hónapot szolgált Irakban. Amerikai lapértesülések szerint Irakban egyszer a lába sérült meg, a harmadik kiküldetésekor pedig aknára futott a járműve, ő pedig fejsérülést szenvedett.

Bales állítólag részegen indult az ámokfutásra, és bár korábban azt állította, alig emlékszik valamire, az ügyvédje szerint a törvény előtt a részletekbe menően elmondja majd, mi történt. A bíró ennek függvényében dönti el, elfogadja-e a beismerő vallomást. Ha igen, és az őrmestert nem ítélik halálra, az borítékolhatóan hatalmas felzúdulást fog kiváltani Afganisztánban, ahonnan az ámokfutás után Balest azonnal kimenekítették, és ahol azóta is a fejét követelik. A lemészárolt család egyik tagja áprilisban azt mondta, száz amerikai katonát fognak megölni bosszúból, ha Bales az Egyesült Államokban netán megúszná halálbüntetés nélkül.

Az ámokfutás mélypontra süllyesztette a bagrami Korán-égetések miatt amúgy is hűvös amerikai-afgán viszonyt. Bales miatt Barack Obama amerikai elnök telefonon bocsánatot kért afgán kollégájától, Hamid Karzaitól, a vérengzés után tartott tüntetéshullám pedig ideiglenesen minden hadművelet felfüggesztésére kényszerítette az amerikaiakat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.