Megunták Orbánt, kihagyják Magyarországot

Kimaradhat Magyarország a menedékkérők áthelyezését célzó uniós mechanizmusból — adta értésre egy lapinterjúban Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter, az EU soros elnöke, akit sem elnökségi, sem bizottsági források nem cáfoltak lapunknak. A menekültválság megoldásáról hétfőn egyeztetnek a tagállamok belügyminiszterei.

Nincs új javaslat az asztalon, az EU soros elnöksége arra számít, hogy a tagállamok belügyminiszterei hétfőn hivatalosan jóváhagyják a 40 ezer menedékkérő áthelyezéséről szóló jogszabályt, és megadják a politikai támogatást a 120 ezer, nemzetközi védelemre szoruló személy unión belüli elosztását célzó friss bizottsági előterjesztésnek — válaszolta a Népszabadság kérdésére Carole Ensch, a luxemburgi elnökség szóvivője.

Juncker és Orbán Brüsszelben. Vele vagy nélküle
Juncker és Orbán Brüsszelben. Vele vagy nélküle
Eric Vidal / Reuters

Enscht arról kérdeztük, hogy igaz-e az a lapértesülés, amely szerint a tagállamok — látván az Orbán-kormány ellenállását — Magyarországot kihagynák az új kvótarendszerből. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a Spiegel Online című hírportálnak nyilatkozva vetette föl ezt a lehetőséget. Azt mondta: ha Magyarország nem akarja, hogy a területén tartózkodó 54 ezer migránst áthelyezzék, a „kvótáját" a menekültáradattal nehezen megbirkózó más országok fogják fölhasználni. Mindenképpen ragaszkodunk a 120 ezres számhoz, Magyarországgal vagy anélkül — fejtette ki Asselborn.

Kérdésünkre az elnökségi szóvivő megerősítette, hogy a külügyminiszter szavait helyesen idézte a német hírportál.

Bizottsághoz közeli források is arról tájékoztatták lapunkat, hogy a keretszámokra vonatkozó előterjesztések nem változnak, a testület számára az a legfontosabb, hogy a belügyminiszterek megegyezzenek 160 ezer személy áthelyezéséről. „Ez a cél, hogy ezt hogy érjük el, kevésbé fontos" — érzékeltették a nyilatkozók, hogy valóban szó lehet az eredeti javaslat módosításáról.

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök vasárnap még egy utolsó esélyt adott a brüsszeli javaslatok elfogadásának, és a hétfői tanácskozás előtt telefonon egyeztetett néhány tagállam vezetőjével, köztük Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A huszonnyolcak uniós nagykövetei vasárnap este ismét összeültek, hogy megvitassák a belügyminiszterek elé kerülő javaslatcsomagot. Úgy látszik, hogy Budapest erősen tartja a kezében a gyeplőt, mert valószínűleg hazai döntés alapján sem Györkös Péter állandó képviselő, sem a belügyminiszteri ülésen részt vevő Pintér Sándor nem állhat a brüsszeli újságírók elé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.