Megújulás mondanivaló nélkül

Megújulást hirdettek, de nem sokra jutottak a spanyol szocialisták (PSOE), akik az abszolút többséggel kormányzó konzervatív Néppárttal (PP) szemben szeretnének alternatívát nyújtani a spanyol választóknak.

A háromnapos konferencián legfeljebb az dőlt el, hogy belső választáson döntenek majd a következő miniszterelnök-jelölt személyéről: ezen minden 16 évnél idősebb PSOE-szimpatizáns részt vehet (sőt, már a 14 évnél idősebbek is, ha tagjai a párt ifjúsági szervezetének). Arról, hogy ezt mikor rendeznék, nem sikerült megállapodni.

Ez egy olyan párt, aminek nincs kedve győzni, elvesztette a harciasságát – fogalmazott az El País újságírója, Inaki Gabilondo, a baloldali lap webes felületén. Csak arra várnak, hogy a kormánypárt erodálódjon a hatalomban, elveszítse az abszolút többségét (amire jó esélye van a megszorító intézkedések miatt), hogy aztán átvehessék a kormányrudat. A pártnak nincs új, friss programja, 21. századi elképzelései, nem tudja megnyerni magának a politikában csalódott spanyolok millióit. Nincs vezetője sem, hiszen mindenki tisztában van azzal, hogy a jelenlegi főtitkár, Alfredo Pérez Rubalcaba nem egy karizmatikus, átütő személyiség, vele nehezen győzhetnek akár a 2014-es európai parlamenti, akár a 2015-ös parlamenti választáson. Önjelöltekből nincs hiány, de egyelőre mindenki igyekszik fenntartani a látszategységet, és a háttérben támogatókat toborozni a belső választások előtt.

A PSOE biztos, ami biztos, a párt szociális érzékenységét igyekszik hangsúlyozni: adóemeléseket ígérnek a jómódúaknak (a Caritas októberi felmérése szerint az európai országok közül Spanyolországban növekedtek meg a legjobban a különbségek a válság kirobbanása óta), adómentességet adnának a legalacsonyabb keresetűeknek és a legrászorulóbb családosoknak. Arról azonban keveset mondtak, hogy mivel indítanák be a gazdasági növekedést, hogyan teremtenének munkahelyeket az ibériai országban, ahol a munkanélküliség meghaladja a 25 százalékot. Emellett inkább hevesen ostorozták a katolikus egyházat, és annak befolyását a jelenlegi politikára – írta a Huffington Post.

A konferencián  fellépett az utóbbi évtizedek két legfontosabb szocialista politikusa, Felipe González (aki 1982 és 1996 között áll az ország élén) és José Luis Rodriguez Zapatero, aki 2004és 2011 között vezette az országot. Előbbi Európa felelősségéről beszélt a válságkezelésben, utóbbi pedig a progesszív politikáját dicsérte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.