Megtörtént az évtized fogolycseréje Izrael és a Hamasz között

Lezajlott 2011 nagy fogolycseréje: Izrael egyetlen katonájáért szabadon engedett 477 palesztin foglyot. A következő hetekben további százakat engednek el az izraeli börtönökből.

Gilad Salit, az időközben törzsőrmesterré előléptetett harckocsizó tizedest a Hamasz kedden reggel az egyiptomi hatóságoknak adta át, majd néhány órával később az izraeliek vették át. Ezután az Amitai támaszpontra vitték és többszörös egészségi ellenőrzésen esett át. Amint Salitot átadták a Hamasz megbízottai, az izraeliek elengedtek 27 női elítéltet. (Kettő közülük nem volt hajlandó Gázába menni, s emiatt elhúzódott a fogolycsere.) Salit rövid egyiptomi tartózkodása alatt interjút adott az egyik ottani állami tévének. Kifejezte örömét, hogy végre haza jut és szerettei között lehet, akik nagyon hiányoztak neki. Örül, hogy a palesztinok is hazamehetnek, de nyomatékosította: bízik benne, hogy a szabadon engedettek nem fordulnak újra az izraeliek ellen. Az interjút elemzők szerint a fiatalember jó mentális egészségben vészelte át az öt és féléves fogságot. Semmi jelét nem mutatta a „Stockholm-szindrómának”, amelyben a terroristák foglyai azonosulnak elrablóikkal.

A 25 éves katonát helikopterrel vitték a Tel Nof izraeli légitámaszpontra, ahol szülei, illetve hivatalos személyek fogadták. Ott volt Benjamin Netanjahu kormányfő, Ehud Barak védelmi miniszter, és Benny  Gantz tábornok, vezérkari főnök. Gilad Salit innen egy újabb helikopterúttal jutott vissza galileai falujába.   Ahogy sápadtan lelépett a helikopter lépcsőjén, látszott rajta, hogy mennyire gyenge.

Az izraeli eseményekről szóló beszámolók kiemelik az általános örömet, amelyet a lakosság nagy része érzett. S persze azon családok keserűségét,  akiknek látniuk kellett, hogyan szabadulnak ki családtagjaik gyilkosai.  Netanjahu kormányfő külön levélben fordult hozzájuk. Az izraeliek nagy gondot fordítanak arra, hogy a bonyolult alku valamennyi pontját teljesítsék. A fogolycsere csak egyik eleme a jelenleg folyó nagyobb politikai játszmának, amelynek része a palesztin ENSZ-tagság ügye, a tárgyalások újra felvétele a Netanjahu-kormány és a Mahmud Abbasz vezette Palesztin Hatóság között. Mindez elválaszthatatlan a palesztinközi megbékéléstől is. Izrael mindenesetre most kifelé békés és nagylelkű arcát mutatja. Az elemzők emlékeztetnek rá, hogy miközben hangoztatják azt, hogy „terroristákkal nem tárgyalnak”, Izrael több korábbi kormánya tett hasonló engedményeket - sokszor egészen hasonló nagyvonalúsággal. Izraelben a katonaságot a lakosság a „nemzet egyenruhás részeként és védelmezőjeként” kezeli. Férfiak és nők is hosszú katonai szolgálatot teljesítenek, s után évekig tartalékosként szolgálnak. Bármely családot érhet olyan csapás, mint Salitékat.

Az izraeli börtönökből kiengedett foglyok részint Gázába távoztak, illetve az izraeli arabokat és kelet-jeruzsálemi lakosokat még kora délutánig haza engedték.

A palesztinok számára sem ismeretlen az élmény, hogy közvetlen családtagjuk valamilyen okból izraeli börtönbe jut.  „Biztonsági” okokból továbbra is mintegy ötezer palesztint tartanak fogva az izraeli börtönökben. A szabadulás érthetően lett népünnepély Gázában és Ramallahban is. A Hamasz saját győzelmeként tüntette fel a foglyok szabadulását. Gázában 200 ezres nagygyűlést tartottak, a területet álarcos, fekete ruhás kommandósok biztosították. Mahmud Abbasz arról biztosította híveit Ramallahban, hogy még több fogoly szabadul ki, amint létrejön a Palesztin Állam.

A kiszabadultak első nyilatkozataikban elégedetlenségüknek adtak hangot, hogy a világmédia miért Salittal foglalkozik. Megfogadták, hogy újra harcba kezdenek egész Palesztina teljes felszabadításáért.     

A fogság 1941 napja

Gilad Salit francia-izraeli tizedest 2006. június 25-én rabolták el a Hamasz terrorszervezet fegyveresei a Gázai övezet és Izrael határán. Összesen1941 napot töltött fogságban. A palesztinok már elrablása másnapján fogolycseremegállapodást szorgalmaztak, Izrael pedig június utolsó napjaiban, légicsapásokat követően, behatolt Gázába, és a Hamasz több tucat aktivistáját vette őrizetbe. Salitot „incommunicado”, azaz teljes elzártságban tartották fogva. A Hamasz 2009 októberében hozta nyilvánosságra az egyetlen bizonyítékot, ami igazolta, hogy életben van. A videofelvételen a komor tekintetű katona az aznapi újságot tartotta a kezében, s arra kérte az izraeli kormányt, tegyen meg mindent a kiszabadításáért. Izrael és a Hamasz október 11-én jelentette be a fogolycsere-egyezséget. Az alku értelmében az időközben törzsőrmesterré előléptetett Salitért cserébe a zsidó állam előzetesen 477, majd további 550 palesztint bocsát szabadon. (BBC)  

Gilad Salitot édesapja, Noam Salit, Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és Ehud Barak védelmi miniszter kísérik
Gilad Shalit (2nd R) walks with his father Noam (R), Israel's Prime Minister Benjamin Netanyahu and Defence Minister Ehud Barak (L) at Tel Nof air base in central Israel in this handout released by the Prime Minister's Office (PMO) October 18, 2011. Israeli soldier Gilad Shalit returned home to a national outpouring of joy on Tuesday after five years in captivity as hundreds of Palestinian prisoners exchanged for him were greeted with kisses from Hamas leaders in the Gaza Strip. REUTERS/PMO/Handout (ISRAEL - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. ISRAEL OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ISRAEL
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.