Megtorlással fenyegeti Amerikát Észak-Korea

A phenjani rezsimnek nem tetszik, hogy az Egyesült Államok nem küldi a korábban ígért élelmiszersegélyt. Egyre valószínűbb, hogy lesz harmadik kísérleti atomrobbantás is.

Öt nappal a kudarcot vallott rakétaindítás után Észak-Korea felmondta az a moratóriumot, amelyet a nukleáris kísérletekre hirdetett meg az Egyesült Államok által szállítandó élelmiszersegély fejében. A kedd esti bejelentés várható volt, a megfigyelők és műholdfelvételek tanúsága szerint a phenjani rezsim a pénteki fiaskót föld alatti kísérleti atomrobbantással szeretné feledtetni – hasonlóan ahhoz, ahogy ez 2006-ban és 2009-ben is történt. (A kilőtt rakéták akkor tovább maradtak a levegőben a most megadatott egy percnél.) Hivatalos indoka szerint Észak-Korea ellenséges cselekedetekkel vádolja az Egyesült Államokat, amelyekre válaszul most „megtorló intézkedéseket” foganatosít. Washington a nukleáris moratórium fejében ígért ugyan 240 ezer tonnányi élelmiszert, de elállt az ügylettől, miután kiderült, hogy az ENSZ BT 2009-es határozatát megszegve Phenjan nagy hatótávolságú rakéta indítására készül, megünneplendő Kim Ir Szen születésének 100. évfordulóját.

A kudarcot vallott pénteki kísérletet egyébként még Észak-Korea egyedüli szövetségese, Kína is elítélte, felfüggesztve a menekültek visszatoloncolásáról kötött kétoldalú megállapodást, miután Phenjan vele is elfelejtette közölni, hogy elindítja a végül tengerbe zuhant rakétát – értesült a Jomiuri Simbun japán napilap. (Peking annak ellenére deportálja a gazdasági menekülteket, hogy hazájukban rájuk büntetés – többnyire kényszermunka és börtön – vár.) Az ENSZ a pénteki magánakció miatt szankciókat tervez a kommunista rezsim ellen.

Ami az atomrobbantást illeti, Phenjan valószínűleg késő tavasszal kerít rá sort, dél-koreai műholdfelvételek tanúsága szerint legalábbis már javában ásatja a végrehajtásához szükséges alagutat a korábbi két kísérlet helyszínén, Punggye-riben. A legutóbbi, 2009-es robbantás ereje nyugati becslések szerint a Hirosimára dobott atombomba erejének felelt meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.