Megtiltották a Jemenből érkező gépek leszállását Nagy-Britanniában

A brit kormány szombattól azonnali hatállyal megtiltotta a Jemenből érkező repülőgépek nagy-britanniai leszállását, miután az egyik brit nemzetközi repülőtéren gyanús csomagra bukkantak egy olyan teherszállító repülőgépen, amely Jemenből indult. A szombati brit sajtó szerint a brit külső hírszerzés, az MI6 kapott először információt a Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban komoly biztonsági riadók elrendeléséhez vezető küldeményekről. A The Daily Telegraph szerint összesen húsz ilyen csomagot adtak fel Jemenből, amerikai zsinagógáknak címezve.

A Jemenből érkező repülőgépek brit leszállási tilalmát elrendelő intézkedés előzményeként a közép-angliai térséget kiszolgáló, Nottingham közelében fekvő East Midlands légikikötőben, a UPS csomagszállító társaság egyik repülőgépének rakterében számítógépes nyomtatókban használatos, ám sajátosan "átalakított" festékpatron-szállítmányra leltek.

A patronokból a közzétett rendőrségi fotók tanúsága szerint drótok álltak ki, és a szerkezeteket fehér por borította. A repülőgép Jemenből indult, és Chicagóba tartott, ám útközben megállt az angliai East Midlands repülőterén.

Ez a légikikötő - jóllehet utasforgalmat is lebonyolít - a legnagyobb brit légi teherszállítási csomópont, és hatalmas teheráru-elosztó központ működik a területén. Az átrakó létesítmény azonban messze van az utastermináloktól, ezért az East Midlands utasforgalma a péntek hajnalban kezdődött biztonsági incidens után is zavartalan maradt, azzal együtt is, hogy a légi teheráruk terminálját a nap folyamán kétszer is lezárták.

A brit hatóságok szombat hajnalig hivatalosan nem erősítették meg, hogy a repülőgépen talált anyag robbanószer lett volna, bár Barack Obama amerikai elnök washingtoni sajtótájékoztatóján tényként jelentette be, hogy "robbanóanyagnak tűnő" vegyületekről van szó.

Pénteken több amerikai repülőtéren is riadót rendeltek el, és teherszállító repülőgépeket vizsgáltak át.

Az ügyben péntek este értekezletet tartott a brit kormány különleges helyzetek idején összehívott válságtestülete, a COBRA. Jóllehet erről részleteket nem árultak el, annyi kiszivárgott, hogy a testület - amelynek tagjai között vannak a kabinet illetékes tagjai mellett a biztonsági szolgálatok vezetői is - szombaton ismét ülésezik.

A szombat hajnalra lassan összeállt kép szerint az utóbbi évek legnagyobb nemzetközi terrorriasztását két gyanús szállítmány okozta. Az egyik az East Midlands repülőtéren, a UPS gépén talált csomag volt, de ezzel szinte egy időben, Dubajban is felfedeztek egy gyanús küldeményt egy másik nagy, légi teherszállításra szakosodott cég, a FedEx egyik repülőgépén.

A The Daily Telegraph, a legnagyobb konzervatív brit napilap szombaton közölt értesülése szerint az összeesküvést az MI6 leplezte le, miután Jemenben dolgozó egyik operatív tisztje értesülést szerzett a küldeményekről.

A lap úgy tudja, hogy összesen húsz ilyen csomagot adtak fel Jemenből, amerikai zsinagógáknak címezve. A Telegraph forrásai szerint az East Midlands repülőtéren is megtalált fehér por egy ipari robbanószerféleség alapanyaga, és egyezik azzal a vegyülettel, amelyet a tavaly decemberi repülőgép-robbantási kísérlet merénylőjelöltje is használt.

A 23 éves, nigériai születésű Umar Farouk Abdulmutallab  tavaly karácsony napján a testére erősített robbanó eleggyel megpróbálta felrobbantani az amerikai Delta légitársaság egyik Airbus A330-as utasszállító repülőgépét, amely Amszterdamból Detroitba tartott. Detonáció azonban nem történt, és Abdulmutallabot az utasok, valamint a biztonsági személyzet tagjai együttes erővel legyűrték.

A merényletet megkísérlő terroristajelölt előzőleg egy neves londoni egyetemen tanult, majd Jemenbe utazott, ahol kiképezték az öngyilkos művelet végrehajtására.

Gordon Brown akkori brit miniszterelnök az incidens után kijelentette, hogy Jemen térségi és globális fenyegetést jelent, mivel "a terrorizmus táptalajává és potenciális menedékévé vált". Nem sokkal a tavaly karácsonyi repülőgép-robbantási kísérlet után a brit kormány a második legmagasabb szintre emelte az országos terrorkészültséget, és ez a készültségi szint azóta is érvényben van.

E riasztási fokozat a hivatalos meghatározás szerint "súlyos" terrorfenyegetettséget jelent. Ezt akkor léptetik életbe, ha a brit elhárító szolgálatok megítélése szerint "nagyon valószínű" valamilyen terrormerénylet-kísérlet Nagy-Britanniában. A legmagasabb készültségi fokozat a "kritikus"; ezt abban az esetben rendelik el, ha a szolgálatok "azonnali" terrortámadási veszélyről értesülnek.

Az egyik legnagyobb brit légitársaság vezetője a pénteki incidens előtt alig néhány nappal minősítette nagy feltűnést keltő, indulatos nyilatkozatában "teljesen fölöslegesnek" a brit repülőtereken honos biztonsági intézkedések jelentős részét.

Martin Broughton, a British Airways igazgatótanácsának elnöke a brit repülőtér-üzemeltető társaságok szövetségének Londonban tartott éves konferenciáján  kijelentette: az amerikaiak a brit hatóságoktól sok olyan biztonsági intézkedést megkövetelnek az Egyesült Államokba induló járatok esetében, amelyeket a belső légi járatokon maguk sem végeznek

Egy gyanús csomagot szállítanak el az angliai East Midlands repülőtérről
A forensic officer removes a package from a UPS container at East Midlands Airport in Castle Donington, central England October 29, 2010. A suspected bomb was found on Friday in Britain on board a cargo plane headed to the United States, where authorities were investigating other cargo flights for "potentially suspicious items" in New York, Philadelphia and other cities. REUTERS/ (BRITAIN - Tags: TRANSPORT CIVIL UNREST)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.