Megtért náci közvetített az auschwitzi feliratlopásban

Saját állítása szerint csak közvetítőként lépett fel, és segítette a lengyel nyomozást az az egykori svéd újnáci vezető, akit a hatóságok azzal gyanúsítanak, hogy megrendelést adott az auschwitzi koncentrációs tábor kapuján lévő hírhedt felirat ellopására.

Az illető az Expressen című svéd lapban csütörtökön közölt nyilatkozatában elmondta: az volt a feladata, hogy elmenjen Lengyelországba a feliratért. – Közvetítő voltam és az értékesítéssel kellett foglalkoznom – tette hozzá. Az újság nem nevezte meg, csak az általánosító „volt náci vezető” jelzővel illette a férfit.

A Fakt című lengyel újság szerint Anders Högströmről van szó, aki 1994-ben megalapította és öt éven át vezette a svéd Nemzetiszocialista Frontot. Egy másik lengyel lap, a Gazeta Wyborcza Anders H.-ként azonosította az illetőt. A svéd sajtó szerint a 33 éves, Svédország déli részéről származó férfi azt állítja, hogy azóta eltávolodott a náci eszméktől. Az Exit nevű szövetség tagjaként pedig segítséget nyújtott fiataloknak ahhoz, hogy kiszálljanak a szélsőjobboldali mozgalmakból.

A lengyel ügyészség szerdán bejelentette, hogy három Svédországban élő embert azonosított (gyanúsítottként) – kilétüket nem hozta nyilvánosságra –, és kérte a svéd hatóságoktól, hogy kihallgathassa őket. Lengyelországban öt férfit már őrizetbe vettek az ügy kapcsán.

Az Expressen szerint a „volt náci vezető” azt állítja, hogy a fémből készült, mintegy ötméteres Arbeit Macht Frei (A munka szabaddá tesz) felirat eladásából befolyó több millió svéd koronából (több százezer euró értékű összegből) a svéd parlament és kormány elleni robbantásos merényleteket pénzeltek volna, de ő ebbe semmilyen módon nem akart belekeveredni. – A felirat ellopása után azonnal kapcsolatba léptem a rendőrséggel, és minden rendelkezésemre álló információt átadtam. Nem követtem el bűncselekményt. Gondoskodtam arról, hogy a feliratot megtalálják – hangoztatta a férfi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.