Megtartja Dél-Korea miniszterelnökét

Jung Hong-won marad Dél-Korea miniszterelnöke. Az ország vezetője azután ajánlotta fel lemondását, hogy a Sewol komp elsüllyedt, azonban a dél-koreai elnök nem talált jobbat a helyére. Pak Kunhje azután jelentette be, hogy marasztalja Jungot, miután a helyére szánt jelöltek számos vitát váltottak ki, így őket megkérték, hogy lépjenek vissza.

Jung leváltása azután került szóba, hogy az április 16-i kompbaleset után sokan bírálták a kormányt, amiért nem járt el megfelelően az eset kapcsán – a katasztrófa elhárítási problémák adódtak és a menekítési munkálatokkal is késtek. A kritikák szerint, ha a kormány időben kezd el cselekedni, több életet lehetett volna megmenteni. ( A kompon 476-an utaztak, zömmel iskolások. A halottak számát 300 körülire becsülik.)

A BBC szerint Pak az esemény után kormányátalakítást hajtott végre és bürokratikus reformot ígért, amivel az eredménytelenséget és a korrupciót akarja felszámolni.

Az elnöknő Jung helyére két személyt is jelölt. Először a korábbi legfelső bírósági bíráját jelölte ki. Őt azonban a hivatali pályától való visszavonulása után magánszektorban keresett hatalmas pénzek miatt sok kritika érte, így visszaléptették a jelöltségtől.

Pak ezután egy korábbi újságírót, Mún Jang-keuk-ot jelöltette. Vele az volt a gond, hogy egyesek túl Japán pártinak tartották korábbi cikkei és megjegyzései alapján. 2005-ben például azt írta, hogy Japánnak egyáltalán nem kellene bocsánatot kérnie, amiért dél-koreai nőket kényszerítettek arra, hogy a japán katonák szexuális szükségleteit elégítsék ki a második világháború alatt. A múlt héten az üggyel kapcsolatban egy japán bizottság azt mutatta ki, hogy szexrabszolgaság miatt 1993-as japán bocsánatkérés megfogalmazásában Dél-Korea is részt vett. Dél-Korea tagadta ezt.

Mún 2011-ben azt is mondta, hogy a két Korea szétválasztásához vezető japán gyarmati uralom Isten akarata volt. Ezek után kedden vonták vissza jelöltetését. Mún bocsánatot kért cikkei miatt, a kormány az újságíró védelmében annyit mondott, hogy Mún nagyapja a japánok ellen harcolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.