Megtámadták a nemzetközi bázist a Sínai-félszigeten, ahol magyarok is szolgálnak

Megtámadták a nemzetközi megfigyelők táborát a Sínai-félszigeten. Itt magyarok is teljesítenek szolgálatot. A híradások egyelőre csak kolumbiai és egyiptomi sebesültekről szólnak.

Feldühödött egyiptomi beduinok megtámadták az el-Gora tábort, ahol magyar katonai és rendőri megfigyelők is laknak. A híradások egyelőre csak kolumbiai és egyiptomi sebesültekről szólnak.

A korábbi hírek szerint az iszlámellenes film dühítette fel a beduinokat. A Multinacionális Erők és Megfigyelők Békefenntartó Missziójának (MFO) szóvivője szerint a gázai–izraeli határ közelében, az el-Gora övezetében található táborban összecsapás tört ki, és legalább három kolumbiai katona megsebesült. Névtelenül nyilatkozó egyiptomi biztonsági források szerint a nomádok betörtek a táborba, ahol a kontingens főhadiszállása van, és felgyújtottak egy őrtornyot, illetve egy vagy több gépjárművet.

– Nincs magyar sebesültje a Sínai-félszigeti el-Gora tábor ellen egyiptomi beduinok által elkövetett támadásnak – mondta Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőnöke péntek este az MTI-nek. A nemzetközi békefenntartók táborában 43 magyar katona, illetve rendőr teljesít szolgálatot.

Kaleta elmondta: Kveck Péter egyiptomi magyar nagykövet egy órával ezelőtt beszélt a táborban szolgálatot teljesítő magyarok parancsnokával, aki közölte, hogy a támadásnak nincs magyar sérültje. A nagykövet szombaton felkeresi a tábort, látogatása a támadástól független, annak időpontját már korábban egyeztették – tette hozzá a sajtófőnök.

1500 katona lakik a táborban

A megfigyelők az egyiptomi–izraeli békeszerződés betartását ellenőrzik a félszigeten 1979 óta. A tábor 1500 katona szálláshelye. Az egyiptomi források szerint erősítést küldtek a helyszínre. A békefenntartó misszióban 12 ország katonái szolgálnak. A Honvédelmi Minisztérium augusztusi közlése szerint a Sínai-félszigeten 26 magyar katona és 16 rendőr teljesít szolgálatot. 

A Mohamed prófétát gyalázó A muszlimok ártatlansága című amerikai film miatt pénteken is tüntetések voltak szerte a muzulmán világban, ezek közül több erőszakba torkollott.



Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.