Megtámadtak három francia katonát

A katonák a terrorfenyegetettség miatt járőröztek a nizzai zsidó közösségi ház előtt, amikor egy férfi késsel támadt rájuk.

A támadás során ketten könnyebben megsérültek, egyiküket az arcán, a másikukat pedig a karján vágta meg a késekkel felfegyverkezett merénylő - írja a Daily Mail. A katonák arra az épületre vigyáztak, amely többek között a Radio Shalomnak és egy zsidó szövetségnek ad otthont.

A fegyverest perceken belül elkapták a rendőrök egy járókelő és a közelben dolgozó munkások segítségével. Két kést is találtak nála, ám csak az egyiket használta. Christian Estrosi, Nizza polgármestere elmondta, egy második embert is őrizetbe vettek a késeléssel kapcsolatban - írja a BBC.

A polgármester elmondta, hogy a támadó jegy nélkül utazott a villamoson, és amikor az ellenőrök kérdőre vonták, hirtelen leszállt a járműről és a katonák felé indult.

Franciaországban a januári 7-i, Charlie Hebdo elleni merénylet és a január 9-i, kóser élelmiszerboltban történt túszejtés és lövöldözés óta fokozták a hatóságok készültségét. A mostani támadó családneve szintén Coulibaly, ahogy a párizsi terrortámadások egyik elkövetőjének. Amedy Coulibaly négy embert ölt meg a kóser boltban. 

Ez a vezetéknév azonban gyakori a mali bevándorlók körében, és egyelőre semmi sem utal arra, hogy a jogosítványa alapján azonosított, 30 éves Moussa Coulibaly és az iszlamista merénylő között bármilyen rokoni kapcsolat lenne.

A késelő nem ismeretlen a hatóságok előtt, a török hatóságok múlt héten toloncolták haza az isztambuli repülőtérről. Január 28-án a Franciaországhoz tartozó Korzika szigetén, Ajaccióban szállt fel egy Törökországba tartó repülőgépre, ám gyanús lett, hogy csak egy irányba szóló jegyet váltott - közölte egy meg nem nevezett forrás az AFP-vel. A férfit azonnal hazatoloncolták, majd a francia titkosszolgálatok kihallgatták, de nem indult eljárás ellene.

Kedd délelőtt a francia terrorelhárítók nyolc embert tartóztattak le, akiket azzal vádolnak, hogy iszlám radikális csoportokkal álltak kapcsolatban, és fiatalokat toboroztak Szíriába. Egy múlt heti akcióban öt embert vettek őrizetbe hasonló vádakkal Lunel városában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.