Megtalálták a tamil lázadóvezér holttestét

A tamil felkelők legyőzésével Srí Lanka megszabadult a terrorizmustól - jelentette be kedden a parlamentben az ország államfője. Reggel megtalálták a lázadók fővezérének holttestét.

Mahinda Radzsapaksze egy nappal azután szólalt fel a törvényhozásban, hogy a kormányerők - hivatalos bejelentés szerint - megölték az utolsó lázadókat is. A kormány azt is közölte, hogy végeztek a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű szervezet főparancsnokával, Velupillai Prabhakarannal.

A felkelők képviselője egy keddi közleményben azt állította, hogy vezetőjük él, és folytatja harcát a tamilok felszabadításért. "Tájékoztatom a világ tamil közösségét, amely szomorúan szemléli a háború végső eseményeit, hogy szeretett vezetőnk él, és biztonságban van. Továbbra is ő vezeti a küzdelmet a tamil nép méltóságáért és szabadságáért" - mondta Szelvarasza Pathmanathan, az LTTE nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője a közleményben, amelyet a Tamilnet.com honlapon tett közzé.

Szarat Fonszeka tábornok, a hadsereg parancsnoka ezután közölte, hogy kedd reggel megtalálták és azonosították a lázadóvezér holttestét. Nem sokkal később a közszolgálati televízió videofelvételeket is sugárzott egy tetemről, közölve, hogy az Prabhakarané.

Radzsapaksze elnök a parlamentben röviden tamilul is szólt a képviselőkhöz, azt hangsúlyozva, hogy a háború nem a tamil nép ellen folyt. "Szándékunk az volt, hogy kiszabadítsuk a tamil népet az LTTE kegyetlen szorításából. Most mindannyiunknak egyenlőkként kell élnünk ebben a szabad országban."

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az elnök a múltban azt ígérte, hogy a háború után megtárgyal valamilyen hatalommegosztást a tamil közösséggel, kedden pedig kijelentette, hogy szükség van egy megállapodásra. "Hazai megoldást kell találnunk e konfliktusra, elfogadhatót mindegyik közösség számára. E megoldásnak a buddhizmus filozófiáján kell alapulnia." Az államfő tagadta, hogy az országot etnikai feszültség sújtaná. "Nincsenek kisebbségi közösségek ebben az országban. Csak két közösség van: az egyik, amelyik szereti ezt az országot, és a másik, amelyik nem."

Több mint 70 ezren haltak meg a negyedszázados polgárháborúban. Mintegy 265 ezer tamil hagyta el otthonát a kormányerők utolsó offenzívája idején, és sokan közülük túlzsúfolt táborokban találtak menedéket az ország északi részén.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.