Megtalálták a sugárzó anyagot szállító kamiont Mexikóban

Megtalálta a mexikói rendőrség szerdán azt az ellopott kamiont, amely sugárzó anyagot, kobalt-60 izotópot szállított egy tijuanai kórházból egy nukleáris hulladéktárolóba.

 A szűkszavú rendőrségi közlés szerint a Volkswagen típusú teherautót a Mexico állambeli Hueypoxtla járás egyik útmenti parkolójában találták, kevesebb mint negyvennyolc órával azt követően, hogy Tizayucana egyik benzinkútjánál tankoláskor a tolvajok erőszakkal elvették a járművet.

A hadsereg, a rendőrség és a polgári védelem mintegy kétszáz fős csoportja egy két kilométeres sugarú kört kerítettek el a parkoló, illetve a tartály körül. Elrendelték a körzeten belüli házak kiürítését és a közeli iskola bezárását is. Mint az El Sol de Mexico írta, a rendőrség a kamion ellopásának bejelentésekor azonnal felállított egy különleges egységet. Ez a csoport foglalkozik most a megtalált járművel, megfelelő biztonsági körülmények közepette.

Az újság úgy értesült, hogy a rendőrség nyitva találta a kamionnak azt a tárolóegységét, amelyben a sugárzó anyagot szállították. Más források úgy értesültek, hogy a rendőrség a tárolóból kiemelt hasadóanyagra a jármű közelében bukkant rá. E feltételezés szerint a tolvajok kiemelték a sugárzó anyagot a kazettából, ezért sugárfertőzésnek tették ki magukat. A Reuters szerint a Mexikói Nukleáris Biztonsági Hatóság képviselői a helyi televíziónak azt nyilatkozták, hogy a tolvajok olyan erős sugárzást kaphattak, ami akár az életükbe is kerülhet.

A La Jornada napilap csütörtöki számában azt írta, hogy elkülönítőbe vitték a három férfit. Szakorvosok felügyelik állapotukat, s döntenek arról, hogy milyen gyógyszereket és ellátást kell kapniuk. Mindhárman azt állítják, hogy szerda reggel találták egy közparkolóban a kamiont, arról leemelték a tartály borítóelemeit, hogy aztán eladják használt vasként. Mintegy másfél kilométert cipelték földúton a tartályt. Jorge Anguiano, a radioaktív anyagok raktározásának egyik szakértője azt nyilatkozta, hogy a három személy egyelőre jó állapotban van. A Mexikói Nukleáris Biztonsági Hatóság egyik igazgatója szerint a tolvajok célja a kamion megszerzése volt, s nem a szállítmány. 

A mexikói újságok által megszólaltatott szakértők szerint a kobaltizotóp rendkívül mérgező, egy nagyobb dózisú sugárzás néhány perc alatt halálos lehet. Fennáll annak is a veszélye, hogy a környéken szennyezi a levegőt és a vizet. Minthogy a rendőrség még nem adott ki részletes tájékoztatást – esetleg a pánik elkerülése végett –, nem világos, hogy a sugárzó anyagot tartalmazó tartály megsérült-e, vagy esetleg a tolvajok próbálták meg kinyitni, noha állítólag rajta volt a figyelmeztető felirat. Ezért ellentmondásosak a vélemények a tekintetben, hogy mi történt a tolvajokkal. Az említett el Sol de Mexico úgy értesült rendőrségi forrásból, hogy a szállítmány radioaktív anyaga alacsony intenzitású volt.

A Mexikói Nukleáris Biztonsági Hatóság még hétfőn értesítette a kamion ellopásáról a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget, amely aztán riadóztatta a külvilágot is. Az első kommentárokban felmerült, hogy az ellopott kobaltizotópot ugyan atomfegyver előállításához nem lehet felhasználni, de az nem kizárt, hogy alkalmazzák úgynevezett „piszkos bomba” összeállításához.

A mexikói hatóságok két kilométeres sugarú kört kerítettek el Hueypoxtla egyik parkolójában, ahol megtalálták a radioaktív anyagot szállító kamiont és rakományát
A police stands guard as an ambulance leaves an area where dangerous radioactive medical material were found on a truck, in the town of Hueypoxtla, near Mexico City December 4, 2013. Mexican police have found dangerous radioactive medical material stolen by thieves that the United Nations said could provide an ingredient for a "dirty bomb," the country's national nuclear safety commission CNSNS said on Wednesday. The truck was found on Wednesday close to where it was stolen outside Mexico City. The thieves removed the radioactive material from a protective case, exposing them to dangerous levels of radiation then dumped it less than a mile away. Picture taken on December 4, 2013. REUTERS/Henry Romero (MEXICO - Tags: CRIME LAW ENERGY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.