Megtalálták a lelőtt török gép személyzetét

Gokhan Ertan százados és Hasan Huseyin Aksoy hadnagy holttestére egy amerikai tengeralattjáró bukkant rá a Földközi-tenger fenekén.

Repülőjüket, a F4 Phantom típusú vadászgépet június 22-én lőtte ki a szír légvédelem, miután a határ menti Hatay tartományból pár percre áttévedtek a szomszéd ország légterébe. Az F4-es a török radarokat tesztelte, és már nemzetközi területen repült, amikor kilőtték. A holttestekre a Nautilus amerikai tengeralattjáró bukkant rá a Földközi-tenger keleti vidékén, de hogy konkrétan hol, azt nem árulták el. Az F4-es roncsai még nincsenek meg.

Az incidens nyomán Törökország összehívta a NATO rendkívüli ülését, módosított Szíriával szemben a hadviselés szabályain, és jelentős csapatösszevonásokat hajtott végre. A török vezérkar elismerte ugyan, hogy az F4-es behatolt a szír légtérbe, de a török légi irányítás figyelmeztetése után azonnal el is hagyta azt.

Bassár el-Aszad szír elnök kedden a Cumhuriyet török lapnak adott interjújában kijelentette, „százszázalékosan sajnálja”, ami történt, és azt kívánja, bárcsak ne lőtték volna ki a vadászgépet, amelyről állítása szerint radar híján a szír légvédelem nem is tudta, hogy Törökországból szállt fel. Hatay tartomány az Aszad-rezsim ellen harcoló ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) félhivatalos bázisának számít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.