Felhozzák a világ legnagyobb ezüstkincsét

Az SS Gairsoppa nevű brit teherszállítót 1941-ben lőtte ki egy német tengeralattjáró. 200 tonna, jelenlegi áron potom 150 millió fontot érő ezüstöt őrizget a gyomrában.

Ez a legnagyobb ezüstkincs, amelyet valaha elnyeltek a hullámok. Az élemedett korú gőzös éppen Indiából tartott vissza Írországba, amikor kiszúrta és azonnal meg is torpedózta egy német tengeralattjáró. 85 fős legénységéből egy tengerész kivételével mindenki odaveszett.

Az SS Gairsoppa roncsait egy amerikai tengerkutató cég, az Odyssey Marine találta meg 4700 méter mélyen az Atlanti-óceán fenekén. Munkatársai busás jutalomra számíthathatnak: a brit közlekedési minisztériummal kötött szerződés szerint a gőzhajó ezüstrakományának csak a 80 százalékát kell visszaszolgáltatniuk, ami azt jelenti, hogy harmincmilliót viszont megtarthatnak maguknak. Ennek kapcsán a tárca szóvivője azt mondta, a brit törvényeknek megfelelően nyílt pályázatot írtak ki a felszínre hozatalra, és a legkedvezőbb ajánlatot fogadták el.

A 2012 második negyedévében induló expedíció teljes sikerrel kecsegtet: a gőzös úgy ágyazódott be a tengerfenékbe, hogy a távirányítású tengeralattjárók könnyűszerrel hozzáférnek csillogó rakományához, arra azonban, hogy emberi maradványokat is találjanak, az eltelt évtizedek, és a közel öt kilométeres mélység miatt is igen kevés az esély.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.