Megtalálták a másik fekete dobozt is

Búvárok kiemelték kedden a tengerből az AirAsia légitársaság két hete lezuhant repülőgépének második fekete dobozát is, amely a pilóták egymás közötti, illetve a pilóták és a repülésirányítók beszélgetését rögzítette – közölte egy jakartai tévének nyilatkozva az indonéz közlekedési minisztérium egyik illetékese.

A másik fekete dobozt nagyjából harmincméteres mélységben találták meg a repülőgép egyik szárnya alatt kedden hajnalban. 

A tengerből kiemelve egy édesvizet tartalmazó dobozba tették a fekete dobozokat, így szállítják őket a vizsgálat helyszínére.
Darren Whiteside / Reuters

A másik fekete dobozt, amely a repülési adatokat rögzítette, hétfőn emelték ki. A két berendezést nagyjából ugyanazon a helyen találták meg a Jávai-tenger fenekén, ahol lezuhant az utasszállító. A rajtuk rögzített adatok és felvételek elemzése kulcsfontosságú a tragédia okainak megismerése szempontjából. A berendezések vizsgálata két hétig is eltarthat, de az előzetes eredmények akár két napon belül ismertté válhatnak, feltéve, ha nem szenvedtek súlyos károkat.

A BBC szerint a fekete doboz egy indonéz hadihajón van, amely a kulcsfontosságú bizonyítékot Jakartába szállítja, ahol légiirányítási szakemberek vizsgálják majd meg a hanganyagot. A járat adatrögzítője, amely tartalmazza a gép repülési sebességét, magasságát és egyéb technikai információkat, már a fővárosban van.

Az AirAsia 8501-es járata 162 emberrel a fedélzetén december 28-án reggel indult az indonéziai Surabayából Szingapúrba, és negyven perccel a felszállás után a Jávai-tengerbe zuhant. A tragédiát senki sem élte túl.

Feltételezések szerint a katasztrófát szélsőséges időjárási körülmények okozták.

Eddig 48 holttestet találtak a tengerben. A többi áldozat teteme – legalábbis a többségüké – feltehetően a géptest roncsában van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.