Megtalálták a 11 hónapos bevándorló szüleit

Hazavárják a szülei azt a 11 hónapos kislányt, aki a múlt héten érkezett Spanyolországba egy illegális bevándorlókat szállító felfújható csónakon. Csak azt nem tudni még, miképp kaphatják vissza.

Példátlan eset történt a múlt héten Spanyolországban. Egy szülei nélkül utazó 11 hónapos kislányt mentettek ki a parti őrség tagjai egy felfújható csónakból. Rajta kívül öt asszony, két kisgyerek és három férfi is ültek a csónakban, de állították, ők nem rokonok. A spanyol Vöröskereszt Princesának (Hercegnőnek) keresztelte a kislányt, akinek a szülei azért maradtak le a fuvarról, mert dulakodásba keveredtek a marokkói határőrökkel. Napokig tartott a találgatás, hogy mi legyen a kislánnyal.

Mára előkerültek a szülei, egy szenegáli asszony és egy gambiai férfi, akik most a marokkói kikötővárosban, Tangerben várják, hogy visszakaphassák a gyermeküket, akit egyébként Fatimának hívnak. A kislányt egy átmenetileg egy spanyol befogadó családnál helyezték el Andalúziában, a sajtó előtt teljesen titokban tartva hollétét. Elvileg ezzel meg is szegték a szabályokat, mert egy idegenrendészeti befogadóközpontban lenne a helye – de itt 10 hónaposokkal nem tudnak mit kezdeni.

Fátima apja azt magyarázta az El País helyi riporterének, hogy az utazás előtt sietve közelítették meg a csónakot, neki első dolga volt betenni a kislányt, majd visszafordult a feleségéért, aki kicsit lemaradt. Ekkor támadtak rájuk a határőrök, neki még ma is monokli van a szeme alatt. Mire lerázták őket, a csónak már kifutott a vízre. Szó sem volt arról, hogy szándékosan "küldik előre" a gyermeküket.

A 15 négyzetméteres szóba, ahol most meghúzzák magukat, meglehetősen sivár képet mutat. Egy ágy, egy szőnyeg, a falba vert szögeken lógó kabátok. a sarokban Fatima hátizsákja és babája, ami szintén lemaradt az utazásról.

A Caritas egyik munkatársa naponta felkeresi őket, és beszámol a kislányról. A spanyol hatóságok most a család mielőbbi újraegyesítésén dolgoznak,de bonyolítja a helyzetet, hogys mindkét szülő illegális bevándorló már Marokkóban is, semmilyen papírjuk nincs. Márpedig legalább az egyiküknek Spanyolországba kellene utaznia, hogy visszahozza a kislányt. Aki persze így maga is visszakerülne a illegális létbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.