Rohamtempóban fejlesztették ki az ebola ellenszerét

Tökéletesen hatékony az ebola-oltóanyag a nyugat-afrikai Guineában végzett klinikai tesztek alapján.

„A saját szememmel látva az ebola pusztító hatását, azt, hogy mit tett közösségekkel és egész országokkal, nagyon bíztatónak találom a mai híreket” - idézi a Guardian Børge Brende norvég külügyminisztert, aki anyagilag támogatta a kutatásokat.

A vakcinát négyezer olyan emberen tesztelték, akik kapcsolatban voltak ebolavírussal fertőzőtt személlyel. A kutatók, orvosok és a gyógyszercégek mindössze 12 hónap fejlesztették ki a szakemberek által 100 százalékosan hatékonynak ítélt szert. Sosem látott sebességgel és hatékonysággal dolgoztak, egy ilyen folyamat általában több mint egy évtizedig tart - emlékeztet a brit lap.

„Az új vakcina lehet az ebola elleni ezüst golyó, amely segítségével legyőzhetjük a járványt és hasznát vehetjük egy jövőben fellépő ebolajárvány elleni harcban” - jegyezte meg Brende pénteken.

A The Lancet című brit orvostudományi folyóirat honlapján bemutatott tanulmánnyal kapcsolatban a WHO közölte, ha mindez igaz, az sorsfordító lehet, és több szakértő figyelemre méltónak nevezte a Merck gyógyszergyár és a New Link Genetics által szabadalmaztatott VSV-ZEBOV vakcina eredményeit. 

A vakcinát mostantól már élesben is használják, a nyugat-afrikai Guineában az ebolával érintkező pácienseket azonnal beoltják. Bertrand Draguez, az Orvosok határok nélkül (MSF) igazgatója szerint először van remény egy olyan hatékony eszközre, amely életeket menthet és megakadályozhatja a fertőzésláncot.

A 2013 decemberében kezdődött ebola-járványban több mint 11 ezren vesztették életüket és közel 28 ezren fertőződtek meg a vírussal. 

Marie-Paule Kieny, a WHO egyik vezető munkatársa is bizakodó. „A vakcina előtt csak nőtt és nőtt a fertőzéses esetek száma. Aztán jön az oltás és tíz nappal később a megbetegedések megszűntek. Gyökeres változást hozhat, hiszen korábban nem volt semmi , noha a betegséget 40 évvel ezelőtt észlelték először” - idézi a BBC Kienyt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.