Megtalálhatták az AirAsia gépének törzsét

Az indonéz kutatóegységek egyelőre nem hivatalos közlése szerint a szonárradar észlelte a két héttel ezelőtt lezuhant utasszállító törzsét.

A légitársaság vezetője, Tony Fernandes optimista a kereséssel kapcsolatban, amely szerinte áttöréshez ért. Fernandesnek  információi vannak arról, hogy sikerült megtalálni a gép fekete dobozát, amelyből kiderülhet, miért  zuhant le az Air Asia QZ8501-es Surabayából Szingapúrba tartó járata a fedélzetén 162 emberrel.

Fernandes reméli, hogy a vasárnap valóban áttörés lesz a keresésben, és a kutató-mentő alakulatok a gép törzsét találták meg. Egy tisztviselő korábban azt mondta, hogy a szonárradar által észlelt nagy tárgy hasonlít a gép törzséhez.

A keresési és mentési műveletek indonéz koordinátora a BBC-nek azonban azt nyilatkozta, hogy a törzs megtalálásáról szóló híreket még nem erősítheti meg. Hozzátette, hogy ha valóban a gép fő részét találták meg, az első feladat az lesz, hogy kiszedjék belőle az áldozatok maradványait. Ezután kezdik el keresni a gép fekete dobozát. Azt remélik, hogy a fekete doboz és a repülési adatrögzítők közel lesznek az objektumhoz, mivel a gép farkát is az észlelt tárgy közelében találták meg. A kutatóegységek is úgy vélik, hogy a fekete doboz nem messze lesz az Airbus A320-200 típusú gép szombaton megtalált farkától.

A fekete doboz és a repülési adatrögzítők általában a gép hátsó részében találhatóak. Ezek túlélik a balesetet, és a víz alatt is jelet bocsájtanak ki még 30 napig. A december 28-i légi katasztrófa okai nem ismertek. Feltételezések szerint az AirAsia gépe a rossz időjárási viszonyok miatt repülési útvonalat változtatott majd lezuhant. Hogy pontosan mi is történt, azt a fekete doboz alapján lehetne rekonstruálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.