Megszüntették a vádeljárást a volt Gripen-ügynök ellen

Visszavonta pénteken az illetékes brit hatóság a Gripen vadászgépek értékesítésében is érdekelt brit BAe Systems hadiipari csoport egyik volt ügynöke ellen éppen egy hete emelt korrupciós vádakat, miután háromoldalú egyezség jött létre a brit és az ügyet szintén vizsgáló amerikai kormányszervek, valamint a BAe Systems között a bíróságon kívüli rendezésről.

A súlyos csalások kivizsgálására szakosodott brit hivatal (Serious Fraud Office, SFO) péntek esti londoni közleményében megerősítette, hogy az osztrák állampolgárságú Alfons Mensdorff-Pouilly gróf ellen január 29-én indított vádeljárást megszüntette.

A vádemelés visszavonásának közvetlen előzményeként a BAe Systems - az SFO-val és az amerikai igazságügyi minisztériummal létrejött egyezség alapján - hivatalosan felelősséget vállalt a terhére rótt "súlyos kihágásokért", és beleegyezett "jelentős összegű pénzbírság" kifizetésébe - áll az SFO közleményében.
A brit hatóság szerint a BAe Systems - a legnagyobb európai hadiipari vállalat - Nagy-Britanniában 30 millió font büntetést fizet. Ez minden idők legnagyobb pénzbírsága, amelyet egy brit vállalatra kiróttak.

Nem hivatalos londoni értesülések szerint a cég Amerikában további 250 millió fontot tartozik fizetni. Az SFO közölte, hogy a globális egyezség alapján - és figyelembe véve a BAe Systems által foganatosított "jelentős etikai reformokat" - az általa vizsgált ügyekben további büntetőeljárást nem kezdeményez a cég ellen.

Ennek folyományaként egy hét után visszavonták a vádat Alfons Mensdorff-Pouilly gróf ügyében is. Az SFO által múlt pénteken ismertetett hivatalos vádemelési tényállítás szerint Mensdorff-Pouilly 2002. január 1. és 2008. december 31. között "összeesküdött másokkal" egyes közép- és kelet-európai kormányok - köztük Csehország, Magyarország és Ausztria - "ismeretlen tisztviselőinek és más ügynökeinek" történő, korrupciós jellegű kifizetések folyósítására.

Ennek célja a most visszavont vád szerint az volt, hogy "ösztönözze" a SAAB/Gripen harci repülőgépek szállításáról szóló szerződések elnyerését e kormányoktól, vagy "jutalmazza" a már elnyert szerződéseket.
A gépek értékesítője a BAe Systems.

Alfons Mensdorff-Pouillyt éppen a vádemelés előtti napon helyezte szabadlábra az eljáró londoni bíróság, 500 ezer font (150 millió forint) óvadék, valamint további 500 ezer font kezességvállalás ellenében. A bíróság az akkor még folyó eljárásra hivatkozva éjszakai lakhelyelhagyási tilalmat is kirótt az osztrák grófra, és további intézkedésig megtiltotta neki Nagy-Britannia elhagyását. Emellett elkobozták úti-, valamint személyazonosító okmányait is; állítólag ez utóbbiak között volt egy magyar személyi igazolvány.

A bíróságon kívüli egyezség az SFO és a BAe Systems hosszú évek óta tartó birkózásának vet véget.
Az idők során többirányúvá vált vizsgálat elsődleges célja eredetileg a cég korrupciógyanús szaúd-arábiai ügyleteinek felderítése volt. A hatóság azt próbálta feltárni, hogy a BAe több mint két évtizede milyen körülmények között nyerte el a brit hadiipar eddigi legnagyobb megrendelését. Ez egy 20 milliárd font értékűre becsült, harci repülőgépekre szóló összetett, ma is élő szaúdi szállítási és szolgáltatási szerződésláncolat.

A brit sajtó korabeli értesülései szerint a BAe Systems - korábbi nevén British Aerospace - 1989 és 2002 között összesen 60 millió fontot költött a rijádi udvar befolyásos tagjainak megajándékozására az üzlet megtartása érdekében.

Ezt a vizsgálatot azonban 2006 decemberében, komoly nemzetközi visszhangot keltve, a brit kormány leállíttatta. Tony Blair akkori miniszterelnök annak idején "nemzetbiztonsági okokkal" indokolta az intézkedést, részletek ismertetése nélkül. A brit sajtó azonban akkoriban úgy értesült, hogy a szaúdiak a terrorellenes együttműködés megszakításával fenyegették meg Londont a vizsgálat folytatása esetére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.