Megszállták a krími repülőtereket

Reggelre virradóra katonai egyenruhát viselő fegyveresek szállták meg a Krími Autonóm Köztársaság repülőtereit. Valaki hazudik.

Az éjjel már sejteni lehetett, hogy valami készülődik, hiszen az UNIAN hírügynökség már beszámolt róla, hogy több tucat katonai teherautó érkezett a régióba, és az ismeretlen fegyveresek lezárták a szevasztopoli nemzetközi repülőtérre, a Belbekre vezető utat. Péntekre virradóra a Krím félsziget másik repülőterét, a szimferopolit is megszállták, de csak a szevasztopolin állt le a közlekedés. Ide 300 fegyveres hatolt be, állításuk szerint arra a hírre, hogy ukrán deszantosok tartanak a létesítmény felé.

Azt egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy a szevasztopli és szimferopoli létesítményeket kik foglalták el. Khakiszínű, de mindenféle jelzés nélküli egyenruhát viselnek. A BBC a helyszínről jelentette, hogy vagy oroszbarát milicisták vagy az orosz hadsereg katonái, ám az orosz fekete-tengeri flotta részéről ezt később nyilatkozatban tagadták. A flotta bázisa Szevasztopolban van.

Az Ukrajinszka Pravda délutáni jelentése szerint a repterek elfoglalásán túl folyamatban vannak más katonai előkészületek is. Szimferopolban orosz katonai gépek szállnak le, kilenc páncélozott szállító jármű pedig Szevasztopolból a Krími Autonóm Köztársaság fővárosa felé tart. A felfestett orosz trikolórt viselő szállítókról az AP helyszíni riportere is beszámolt. Az orosz külügyminisztérium  közlése szerint ezeket a műveleteket csak a szevasztopoli bázis biztosításáért rendelték el, és minden a bázis használatáról Ukrajnával aláírt megállapodás szerint történik. Ennek ellentmond az ukrán védelmi minisztérium bejelentése, hogy az oroszok nem szóltak előre a tárcának katonai gépekről és a szállítókról – ahogy a megállapodás szerint kellett vagy kellett volna.

Viktor Janukovics leváltott ukrán elnök pénteken az oroszországi Rosztovban sajtótájékoztatót tartott. Azt mondta, hogy magát tartja Ukrajna legitim elnökének, és harcolni fog az országáért

Az Interfax hírügynökség szemtanúkra hivatkozva azt írja, hogy a szimferopoli repülőtéren mintegy ötven férfi tartózkodik, akik orosz zászlót lobogtatva jelentek meg. A Reuters megszólította az egyik férfit, aki bevallása szerint önkéntesként segíti a fegyveres csoportot. „A Krími Népi Milíciával jöttem. Egyszerű emberek vagyunk, segíteni jöttünk. Azért vagyunk a reptéren, hogy fenntartsuk a rendet. Széles mosollyal üdvözöljük a repülőket” – nyilatkozta a Reutersnek a Vlagyimir néven bemutatkozó férfi.  A felfordulás ellenére a repülőtér továbbra is fennakadások nélkül fogad és indít járatokat.

Az ukrán belügyminiszter, Arszen Avakov fegyveres behatolásnak és megszállásnak nevezte a történteket, ami nemzetközi normákat és megállapodásokat sért. „A repülőtéren belül ukrán katonák és határőrök tartózkodnak. Kívül álarcos fegyveres katonák jelzés nélküli egyenruhában vannak, nem titkolva ugyanakkor hovatartozásukat” – írta Facebook-oldalán a miniszter, aki Oroszországot vádolja a behatolással. „Ez nyíltan a fegyveres vérontás provokálását szolgálja egy szuverén állam területén” – szögezte le Avakov.

Függetlenség nem, több autonómia igen

A krími parlament többségi, orosz ajkú képviselői Szimferopolban pénteken jóváhagyták az autonóm köztársaság új kormányának összetételét. A parlament elnöke az ülés után ugyanakkor kijelentette, hogy a terület Ukrajna keretein belül akar szélesebb körű autonómiát teremteni magának. A minisztertanács új tagjairól szóló előterjesztést a jelenlévő 69 képviselőből 68 támogatta az egyébként 100 tagú szimferopoli törvényhozásban. Miután menesztette a korábbi kormányt, a parlament még csütörtökön Szerhij Akszenovot, az Orosz Egység pártjának vezetőjét választotta a minisztertanács elnökévé.

Refat Csubarov, a kisebbségi krími tatárok parlamentjének (medzslisz) elnöke reagálásában leszögezte, hogy a medzslisz nem ismeri el az új krími kormányt, és semmilyen párbeszédet nem kíván folytatni vele. Csubarov szerint az ismeretlen fegyveresek célkeresztjében” előző nap a parlamentben összeállt új kormány posztok felkínálásával próbál „megvásárolni” egyes személyeket, valamint egészében a krími tatár közösséget, hogy legitimmé tegye magát. Csubarov arra utalt, hogy előző nap a krími parlament épületét helyi orosz milicisták szállták meg, s a törvényhozás a megszállt épületben tartotta ülését a sajtó kizárásával. A korábbi, Anatolij Mogiljev vezette kormány menesztése és az új miniszterelnök kinevezése mellett, a parlament népszavazást kezdeményezett a Krím autonómiájának kiterjesztéséről.

Volodimir Konsztantinov, a krími parlament elnöke ugyanakkor pénteken újságírók előtt kijelentette, hogy a Krím vezetése Ukrajna keretein belül akar szélesebb körű autonómiát teremteni a terület, a Krími Autonóm Köztársaság számára.

Stratégia, érzelmek

Csütörtökön helyi orosz fegyveresek elfoglalták a Krími Autonóm Köztársaság parlamentjének épületét Szimferopolban. Az ideiglenes ukrán vezetés válaszul készültségbe helyezte az ukrán rendőrség teljes állományát, beleértve a különleges erőket is. A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió jelentése szerint az épületfoglalók azt állítják, azért vonták ellenőrzés alá a törvényhozás épületét, hogy az előző nap történt összetűzéseket elkerülendő szavatolják a parlament normális működését.    

Janukovics elnök múlt szombati megbuktatása után, minden jel szerint a Krím, Ukrajna egyetlen, többségében orosz ajkú régiója vált az új hatalommal szembeni ellenállás egyik utolsó bástyájává. Az új ukrán vezetők az elmúlt napokban többször is aggodalmukat fejezték ki a krími szeparatista törekvések miatt.  

A Krím félszigeti Szevasztopolban állomásozik az orosz fekete-tengeri flotta, amely egy 2010-ben, Janukovics elnökké választása után aláírt szerződés értelmében 2042-ig használhatja az oroszok számára stratégiailag és érzelmileg is kiemelt jelentőségi haditengerészeti támaszpontot.

Fegyveresek járőröznek az elfoglalt szimferopoli repülőtér előtt
Armed men patrol at the airport in Simferopol, Crimea February 28, 2014. A group of armed men in military uniforms have seized the main regional airport in Simferopol, Crimea, Interfax news agency said early on Friday. REUTERS/David Mdzinarishvili (UKRAINE - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TRANSPORT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.