Nem sikerült eltemetni Priebkét

A tüntetők miatt meg kellett szakítani Albanóban a gyászszertartást, az október 11-én elhunyt Erich Priebke volt SS-tiszt temetését nem sikerült megtartani.

A Szent X. Piusz Papi Társaság vállalta magára, hogy eltemeti Priebkét, a gyászszertartást azonban tegnap este meg kellett szakítani a tiltakozó helyiek miatt, akik összecsaptak a neonáci szimpatizánsokkal is. Nem tudni pontosan, hogy miért nem sikerült teljes egészében megtartani a temetést, Priebke ügyvédje, Paolo Giachini szerint a ceremóniát azért szakították meg, mert a hatóságok nem hagyták, hogy a családtagok és a barátok részt vegyenek az eseményen. A tudósítások szerint a szertartás már majdnem befejeződött, amikor a tüntetők megzavarták azt, írja a BBC.

Egyelőre nem világos, hogy hol hantolják el a volt SS-tisztet. A Vatikán példa nélküli módon állást foglalt a nyilvános temetés ellen. Argentína, ahol Priebke közel ötven évig élt, nem volt hajlandó befogadni a holttestet. A katolikus szakadár Szent X. Piusz Papi Társaság – amelyet gyakran vádolnak szélsőjobboldali és antiszemita nézetekkel – vállalta el a temetést. Egyik papjuk, Floriano Abrahamowicz elmondta, Priebke jó barátja volt, egy „keresztény, hűséges katona.”

Priebke 1944 márciusában részt vett 335 olasz katona és civil kivégzésében egy Róma melletti kőbányánál, ám tettét soha nem bánta meg. Itália 1994-ben kérte ki az egykori náci tisztet Argentínától, majd 1998-ban ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre, öreg korára való tekintettel azonban házi őrizetben töltötte büntetését Rómában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.