Megsérti Hollandia a schengeni egyezményt

A holland csendőrségnek az államhatárok közelében végzett "mozgó" ellenőrzése nem sokban különbözik a határállomások ellenőrzésétől, és így ellentétes a schengeni szerződéssel - mondta ki egy holland bíróság pénteken. A gyakorlatot nem számolják fel.

A Den Bosch-i bíróság három pert is tárgyalt, amelyben a vádlottakat a csendőrség mozgó határfelügyeleti egységei fülelték le. Ezek az egységek a belga és a német határ közelében tevékenykednek azzal a céllal, hogy kiszűrjék a szervezett bűnözőket, például embercsempészeket, kábítószercsempészeket, pénzmosókat - írta pénteken a holland De Volkskrant napilap internetes kiadása.

A bíróság arra jutott, hogy bár a mozgó felügyelet nem ugyanaz, mint a határellenőrzés, de hatásában összehasonlítható, és mint ilyen ellentétes a határok szabad átjárhatóságát biztosító schengeni szerződéssel. Éppen ezért - érvel a bíróság - hiába fogtak el bűnözőket, az ellenük felhozható bizonyítékhoz törvénytelenül jutottak hozzá, ezért meg kell szüntetni a vádlottak elleni eljárást.

A csendőrség szóvivője szerint lehetséges, hogy a hágai igazságügyi minisztérium megfellebbezi az ítéletet, de ettől függetlenül, a jövőben is folytatják a mozgó határfelügyeletet. A schengeni szerződésen alapuló együttműködés az EU közös határőrizeti együttműködése.
    

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.