Megsemmisítették a vegyi fegyverek előállítására alkalmas eszközöket

Megsemmisítették a vegyi fegyverek előállítására alkalmas eszközöket és felszámolták az üzemeket Szíriában. A készletek megsemmisítését Albánia vállalhatja magára.

Határidőre megsemmisítették a vegyi fegyverek előállítására alkalmas eszközöket és felszámolták az üzemeket Szíriában, áll a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) egyik dokumentumában. A Nobel-békedíjas OPCW hivatalos bejelentése később várható.

A Reuters tudósítása szerint az iratban az áll, hogy az OPCW szakértői 23-ból 21 létesítményt tudtak átvizsgálni, kettőt ugyanis a kormánypárti erők és a felkelők között zajló harc miatt nem tudtak megközelíteni. Ebből a két létesítményből azonban a szír hatóságok már átszállították az eszközöket egy másik helyre, ahol viszont jártak az ellenőrök.

Az amerikaiak és az oroszok által tető alá hozott megállapodás szerint Szíria beleegyezett, hogy megsemmisítsék vegyi fegyvereit. Világszerte nagy felháborodást váltott ki ugyanis az a vegyi fegyveres támadás, amely Damaszkusz környékén történt augusztus 21-én, és amely miatt az Egyesült Államok katonai beavatkozással fenyegetőzött. Az USA Bassár el-Aszad elnököt vádolja, a szír rezsim azonban tagadja a vádakat, és a felkelőket hibáztatja, ahogyan Moszkva is.

A készleteket Albániában semmisíthetik meg

A megállapodás szerint a vegyifegyver-készleteket - ezer tonna szarin- és mustárgázt - 2014 közepéig kell megsemmisíteni. Egy tömegpusztító fegyverekkel és biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó amerikai internetes szaklap csütörtöki cikkében leszerelési- és fegyverszakértők véleményére hivatkozva azt latolgatja, hogy melyik országban kerül majd erre sor. A Global Security Newswire szerint az amerikai szakértők egyre valószínűbbnek tartják, hogy Albánia vállalja el a feladatot, miután Norvégia a múlt héten ezt elutasította.

Paul Walker, a genfi székhelyű Nemzetközi Zöld Kereszt (GCI) elnevezésű környezetvédelmi szervezet igazgatója felhívja a figyelmet arra, hogy Washington a szövetséges nyugati országok "többségét, ha nem mindegyikét" felkérte arra, hogy vállalja a vegyi fegyverek egy részének megsemmisítését. Walker amerikai kormányilletékesekkel folytatott tárgyalásaiból azt szűrte le, hogy leginkább Albánia, Belgium és Franciaország jöhet szóba a befogadó országok közül. Más szakértők pedig Albániát és Belgiumot tartják a legvalószínűbb "jelölteknek" erre a feladatra.

Belgiumnak több évtizedre visszanyúló tapasztalata van a mérgező anyagok összegyűjtésében és megsemmisítésében, viszont Albánia mutat a legnagyobb "lelkesedést" a szíriai vegyi fegyverek feldolgozása iránt. Richard Butler, az iraki tömegpusztító fegyverek leszereléséért felelős néhai ENSZ-bizottság elnöke felhívja a figyelmet arra, hogy Albánia volt az első ország, amely megsemmisítette vegyi fegyvereit: még 2007-ben megszabadult több mint 16 tonna mustárgáztól és más mérgező anyagtól. Hat hónap alatt, német berendezésekkel és svájci műszaki segítséggel végezte el a munkát.

A NATO-tag Albániának valószínűleg anyagilag jól jöhet a vállalkozás, ráadásul az EU-ba igyekvő nyugat-balkáni ország nemzetközi elismerést is szerezhetne ezzel. Butler azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a szóba jöhető országok közül Albánia számára jelentene a legnagyobb kihívást logisztikai és biztonsági szempontból a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.