Mégsem plagizált Ponta?

Felmenti a román miniszterelnököt a plágium vádja alól az Országos Etikai Bizottság (CNE) szaktestülete. A bizottság szerint legfeljebb az róható fel Victor Pontának, hogy az egyes fejezeteken belül nem jelölte meg az idézett forrásokat, viszont nem is sajátjaként mutatta be őket.

Victor Ponta 2003-ban megvédett doktori disszertációja teljesítette az akkor érvényes követelményeket – állapítja meg a jelentés, amely a kormányközeli Jurnalul national című lap birtokába jutott.

Eszerint a jogászokból álló testület megállapította, hogy a dolgozat témája illeszkedik a doktorandusz és a dolgozatvezető tanár (Adrian Nastase volt miniszterelnök) érdeklődési körébe, szerkezete és tartalma világosan követi a tudományos kutatási tervet. A bizottság szerint a doktorandusz a hatályos rendelkezéseknek megfelelően teljesítette a doktori cím elnyeréséhez szükséges előzetes lépéseket is, azaz a kért vizsgákat és dolgozatokat, amelyekre kivétel nélkül kiváló minősítést kapott.

A testület szerint a dolgozat újdonságelemeket és „lényegbe vágó elemzést” tartalmaz, valamint kimutatható benne a szerző saját hozzájárulása. A bizottság szerint legfeljebb az róható fel Victor Pontának, hogy az egyes fejezeteken belül nem jelölte meg az idézett forrásokat, azonban nem jelenthető ki, hogy sajátjaként mutatta volna be más tudományos munkáját.

A plágiumgyanú a Nature magazin június 18-i cikke kapcsán merült fel. A tekintélyes brit tudományos folyóirat egy „ismeretlen feljelentőre” hivatkozva azt írta, hogy Victor Ponta 432 oldalas doktori dolgozatának több mint a felét összemásolta. Június végén a román Egyetemi Címeket és Okleveleket Hitelesítő Országos Tanács (CNATDCU) elmarasztalta a plágiummal gyanúsított miniszterelnököt. A kormányfő érvénytelennek nevezte a döntést, mivel a testület hatásköre csakis a 2012 áprilisa után megvédett dolgozatokra terjed ki.

A kormányfő szerint egyedül illetékes Országos Etikai Tanács szakbizottsága is kitér a másolt oldalakra, és megállapítja: Ponta a dolgozat témáját képező Nemzetközi Büntető Törvényszék (ICC) működését szabályozó egyezményből vett át nagy terjedelemben, ám ez már csak azért sem tekinthető plágiumnak, mivel annak jelentős részét maga Ponta írta. Az akkor ügyészként tevékenykedő Victor Ponta valóban részt vett az ICC létrehozásában Románia képviseletében.

A szaktestület jelentését az Országos Etikai Bizottság plénumának is el kell fogadnia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.