Mégsem ölne riportert a főnyomozó

Bocsánatot kért az Orosz Nyomozati Hatóság (SZKR) vezetője azért, mert halálosan megfenyegette a Novaja Gazeta főszerkesztő-helyettesét.

– Nem volt jogom így kifakadni, de megtettem, elnézést kérek – közölte Alekszandr Basztrikin. – A konfliktusnak ezzel vége – kommentálta a történteket a lap főszerkesztője, Dmitrij Muratov, aki csütörtökön találkozott a főnyomozóval. Pedig Basztrikin alig néhány órával korábban még felháborodottan utasította vissza a lap állítását. – Feszített a munkaidőm, nincs időm a természetet járni – ironizált a főnyomozó azon, hogy állítólag egy erdőbe vitette Szergej Szokolovot, és egy cikk miatt halálosan megfenyegette, majd közölte: ezután ő maga fogja kivizsgálni a gyilkosságot. (Igaz, a bocsánatkérésekor azt nem ismerte el, hogy erdőbe vitette volna Szokolovot, csupán azt, hogy megálltak az autóval az út szélén.)

A főnyomozó csütörtök reggel még „agyalágyultnak” nevezte a vádat, amely szerinte csak arra szolgál, hogy a Novaja Gazeta az üldözöttek elleni harcban tetszelegjen. Muratov nyílt levélben fordult az ügy miatt Basztrikinhez szerdán. Akkor csak nagy vonalakban közölte az erdőben elhangzottakat, mára viszont több részlet is kiderült, többek között az, hogy a főnyomozó Szokolov fejének és végtagjainak levágásával fenyegetőzött. (Az újságíró a főnyomozó fenyegetései miatt egy időre elhagyta Oroszországot.)

Elemzők szerint kizárt, hogy Basztrikinnek távoznia kellene az SZKR éléről a botrány miatt, hiszen a főnyomozó élvezi Vlagyimir Putyin bizalmát. Az államfő egykor egyetemi csoporttársa volt Basztrikinnek, aki az ő támogatásával került a 2007-ben megalakult – akkor még az ügyészség alá rendelt – Nyomozati Hatóság élére, amely tavaly teljesen független szervvé alakult. A sajtó szerint azonban abban, hogy a botrány nagyra dagadt, akár az ügyészség és az SZKR rivalizálása is állhat. A Legfőbb Ügyészség egyrészt teret vesztett az SZKR megalakulásával és önállósulásával, másrészt tavaly kirobbant a Moszkva környéki kaszinók botránya, amelyben magas rangú ügyészek váltak érintetté. (Sőt, felmerült a legfőbb ügyész, Jurij Csajka fiának neve is az illegális kaszinóhálózat működtetésében. Egy szabályozás nyomán három éve már csak négy oroszországi régióban tarthatók fenn kaszinók – Kalinyingrád megyében, Dél-Oroszország két megyéjében, valamint az Altaji körzetben és a távol-keleti Tengermelléki Körzetben.)

A Vedomosztyi napilap szerint Basztrikin sajátos megnyilatkozása pusztán azt is mutathatja, hogy az SZKR teljesen nyeregben érzi magát, így vezetőjének sincs mitől tartania. Magabiztossága azt is jelentheti, hogy a Kremlbe májusban, négyéves kormányfői kitérő után visszatért Putyin szabad kezet adott neki az ellenzékiekkel szemben való fellépésre. Erre utalnak a prominens ellenzéki vezetőknél a hét elején tartott házkutatások és kihallgatások. Basztrikin bocsánatkérése ugyanakkor arra utal, hogy a Kreml nem akar felesleges frontokat nyitni. Ezért utasíthatta a főnyomozót, hogy zárja rövidre a vitát. Ez állhatott Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerdai kijelentése mögött, amely szerint Putyin figyelemmel kíséri az ügyről szóló híreket.

Még az elnöki párt, az Egységes Oroszország parlamenti képviselői között is volt, aki szóvá tette Basztrikin kirohanását. Alekszandr Hinstejn a mai bocsánatkérést így kommentálta saját blogján, amit az RBKdaily portálja idézett: – Akkor én is kivihetem Basztrikint az erdőbe, halálosan megfenyegethetem, aztán bocsánatot kérhetek és minden rendben lesz?

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.