Mégsem népszavaznak a boszniai szerbek

Lefújta a háborús bűnök kivizsgálására létrehozott boszniai szövetségi bíróság és a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjének fennhatóságát megkérdőjelező referendumot a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke.

Milorad Dodik miniszterelnök pénteken Banja Lukában tárgyalt Catherine Ashtonnal. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője váratlanul érkezett Boszniába, és úgy tűnik, elfogadható biztosítékokat nyújtott Dodiknak a bíróság felülvizsgálatával kapcsolatban.

Dodik azzal vádolta a bíróságot, hogy elfogult a szerbekkel szemben. A referendum azonban veszélybe sodorhatta volna a boszniai háborút lezáró daytoni megállapodásban foglalt államszerkezetet, és megnyithatta volna az utat Republika Srpska elszakadásához, politikai válságba sodorva az egyébként sem túl stabil országot.

Valentin Inzko, a nemzetközi közösség teljehatalmú boszniai főképviselője korábban politikai biztosítékokat kapott az ENSZ-től és az Egyesült Államoktól, hogy megakadályozhatja a népszavazást, sőt akár le is válthatja Dodikot, ha nem áll el szándékától. (BBC)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.