Mégsem népirtó a guatemalai diktátor

A 86 éves volt diktátort korábban népirtásért ötven, háborús bűnökért harminc év börtönbüntetésre ítélték. Az alkotmánybíróság visszakozott.

Érvénytelenítette a guatemalai alkotmánybíróság hétfőn a José Efraín Ríos Montt egykori diktátor ellen hozott ítéletet, és új eljárást rendelt el ügyében. Az El Periódico című helyi napilap szerint az alkotmánybíróság indoka az volt, hogy Ríos Montt tábornok perének szóbeli része során eljárásbeli hibákat vétettek, s így a védelem jogai csorbultak.

A 86 éves volt diktátort népirtásért ötven, háborús bűnökért harminc év börtönbüntetésre ítélték május 10-én, mivel 1982 és 1983 közötti uralma alatt a hadsereg legalább 1771 maja indiánnal végzett, s ő nem tett semmit a vérengzések megakadályozása érdekében. Az 1960-tól 1996-ig tartó guatemalai polgárháborúban 200 ezren haltak meg vagy tűntek el.

Emberjogi aktivisták történelmi pillanatként ünnepelték a Ríos Montt elleni ítéletet, mert saját hazájában korábban soha nem nyilvánítottak még bűnösnek népirtásért egyetlen volt államfőt sem.

Ríos Montt ügyvédei a per során többször éltek panasszal, és egyik kifogásuk az volt, hogy nem hallgatták meg a védelem összes tanúját. A tábornok jogászcsapata azonnal fellebbezett az ítélet ellen.

Az alkotmánybíróság jelenlegi döntése értelmében a szóbeli eljárást meg kell ismételni. Ez olyan, mintha visszapörgetnénk az időt április 19-ig, amikor a pert felfüggesztették az ítélkező bíró személye körül kialakult vita miatt.

A volt diktátor mindössze egyetlen napot töltött börtönben, s több mint egy hete egy katonai kórházban kezelik magas vérnyomással és prosztataproblémákkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.