Mégsem volt náci az EP-frakcióvezető?

"Nem gondolhatja senki azt józanul Magyarországon, hogy én egy neonáci vezetésű csoportosulásban ülök" - Bokros Lajos cáfolja az ECR-ből kilépett brit képviselő állításait. A magyar politikus szerint a frakció több, a fasizmussal kokettáló párt közeledését visszautasította már.

Bokros Lajos (MDF), a frakció magyar tagja csütörtökön az MTI-nek Edward McMillan-Scott előző napi nyilatkozatára reagált, amelyben a brit konzervatív EP-tag bejelentette: azért távozott az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) soraiból, mert annak vezetőjévé Michal Tomasz Kaminskit, a Jog és Igazságosság (PiS) párt listavezetőjét választották, aki - mint McMillan-Scott mondta - több éven keresztül tagja volt a Lengyelország Nemzeti Újjászületése (NOP) nevű nemzeti radikális és nacionalista politikai pártnak, amely náci üdvözlést használ, antiszemita, homofób és nacionalista nézeteket terjeszt.

Bokros leszögezte: Kaminski nem volt neonáci. Gyerekként, 15 évesen tagja volt egy pártnak, amely később, amikor ő már nem volt tagja, tényleg elfogadhatatlan cselekedeteket követett el. A lengyel politikus az NOP-hez a nyolcvanas években, az "illegális korszakban" csatlakozott, amikor a párt nem volt és nem is lehetett neonáci.

A frakció gondosan ügyel arra, hogy mely pártokat fogad tagjai közé. A brit konzervatív párt két olyan pártnak a frakcióba való jelentkezését is visszautasította, amelyek jelenleg "kokettálnak a fasizmussal", a Dán Néppártét és az olasz Északi Ligáét – mondta a magyar EP-képviselő. „Nem gondolhatja senki azt józanul Magyarországon, hogy én egy neonáci vezetésű csoportosulásban ülök.”

Az MDF-es képviselő a frakcióban történtek sorrendjéről elmondta: először McMillan-Scott kilépett a képviselőcsoportból, ennek következtében nem választották meg Kaminskit EP-alelnöknek, majd ennek következtében választotta meg vezetőnek a frakció. McMillan-Scott ott sem volt már, amikor Kaminskit elnökké választották, hiszen addigra már brit anyapártjából is kizárták.

Kaminskit azért választották frakcióvezetővé, mert a parlament nem választotta meg alelnökké, ami többek között McMillan-Scottnak volt köszönhető – hangoztatta.

A lengyel politikus a maga réswzéről jogi lépésekkel fenyegette meg McMillan Scottot az antiszemita vádak nyomán. – Nem vagyok náci, és ha megismétli ezt a vádat, a törvény elé idézem. McMillan Scott összefogott az ellenségeimmel, hogy lejárasson. A múltban soha senki nem fogalmazott meg ilyen állításokat velem szemben – fogalmazott Kaminski, aki saját bevallása szerint 1987 és  1989 között volt tagja az NOP-nek. A párt szóvivője, Marek Wojciechowski szerint Kaminski 1989-ben lépett be, és legfeljebb három évig volt az alakulat soraiban. A lengyel politikus – akkor már a PiS parlamenti képviselőjeként – 2001-ben tüntetést szervezett a Jedwabnéban a második világháborúban lemészárolt zsidók emlékére tartott rendezvénysorozat ellen. Kaminski ezt nem tagadja, de – mint állítja – mindig is kiállt a zsidóság elleni bűnök elkövetőinek felelősségre vonásáért.

Michal Tomasz Kaminski (balra) választási plakátja Varsóban
A man walks past banners displaying rival party candidates Michal Tomasz Kaminski (L) and Wojciech Olejniczak running in the European Union Parliament election, in the center of Warsaw May 26, 2009. REUTERS/Kacper Pempel (POLAND POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.