Mégsem likvidálták a luxusszállodák terroristáját

Az indonéz rendőrség bejelentette szerdán, hogy az elvégzett DNS-vizsgálat alapján nem az ország legkeresettebb terroristáját, Noordin Topot lőtték le a szombati közép-jávai rajtaütésben.

A rendőrség legalább három emberrel végzett akkor egy vidéki házban, és biztos volt abban, hogy Noordin Top köztük van. Már két nappal később azonban kételyek merültek föl ez utóbbival kapcsolatban, mert megvizsgálták a Topnak vélt férfi ujjlenyomatát és arcberendezését, ami nem támasztotta alá a korábbi vélekedést. A DNS-vizsgálat most kizárta azt. Egy név nélkül nyilatkozó rendőrségi illetékes már hétfőn elmondta, hogy a terroristavezér feltehetően elmenekült a rejtekhelyén végrehajtott rajtaütés elől.

A malajziai születésű Noordin Top az al-Kaidával kapcsolatban álló délkelet-ázsiai terrorszervezet, a Dzsemája Iszlámíja egyik szakadár csoportja élén áll. A hatóságok ennek a csoportnak a számlájára írják két dzsakartai luxusszálloda ellen a múlt hónapban elkövetett kettős öngyilkos merényletet. A gyanú szerint a terroristavezérnek köze volt a 2002-es Bali szigeti robbantások és három másik, nyugati célpontok ellen irányuló merénylet végrehajtásához, amelyek összesen több mint 240 ember, többségük külföldi turisták halálát okozták.

Rendőrségi szóvivő a Noordin Top helyett megölt terrorista portréjával
REFILE - CORRECTING SPELLING OF SURNAME OF SPOKESPERSON Police spokesperson Nanan Soekarna holds up a picture of a militant suspect, now identified as Ibrohim, who was shot dead in a raid in Temanggung last week, during a news conference in Jakarta August 12, 2009. Indonesian police said on Wednesday that forensic tests showed the suspect shot dead in the raid on a farmhouse in Central Java at the weekend was not leading Islamic militant Noordin Mohammad Top. REUTERS/Supri (INDONESIA CONFLICT IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.