Mégsem lesz fizetős a cseh egészségügy

A múlt héten kinevezett cseh kabinet második ülésén visszavonta az előző kormány ügyvivőként benyújtott törvénymódosítását, amely alapján a betegeknek a kórházi étkezésért napi hatvan koronát (hétszáz forint körüli összeget) kellene fizetnie.

– A koalíciós szerződésben vállaltuk, hogy nem állítjuk vissza a fizetős, valamint a kétszintű egészségügyi ellátást sem, és álljuk a szavunkat – közölte a tanácskozás után Bohuslav Sobotka kormányfő. Svatopluk Nemecek, az egészségügy tárca vezetője pedig arról tájékoztatott, hogy ezentúl csupán a sürgősségi ellátásért kell majd fizetni, minden alkalommal hatvan koronát. Ingyenes lesz a vény kiváltása is, a kórházakat pedig a költségvetésből a kiesett bevételeikért júliusban a költségvetésből kétmilliárd koronával kárpótolják.

Nemecek beszélt arról is, hogy jövő évtől szeretnék a gyógyszerek általános forgalmi adóját a jelenlegi tizenötről öt százalékra csökkenteni. – Ehhez olyan törvénytervezetet dolgozunk ki, amely szavatolja, hogy a harmadik adókulcs bevezetése nem a gyártók és a forgalmazók bevételeit növeli, hanem a páciensek kiadásait mérsékli – tette hozzá a miniszter.

A brnói székhelyű cseh alkotmánybíróság tavaly semmisítette meg a jobbközép kabinet egészségügyi reformjainak több elemét. Eltörölte azt a rendelkezést, amely alapján bevezették a kétszintű, vagyis az alap- és az átlagon felüli ellátást, az utóbbi többletköltségeit azonban a biztosítók nem térítették meg. A taláros testület érvelése szerint minden polgár alkotmányos joga az ugyanolyan szintű ellátás, ezért nem lehet anyagi helyzetük alapján osztályozni őket. Ugyancsak hatálytalanították az alkotmánybírák a kórházi étkezésért fizetendő napi száz koronás díjat, mert ekkora összeg a társadalom egyes rétegeinek - például a nyugdíjasoknak - súlyos gondokat okoz. Ezért akarta csökkenteni Jirí Rusnok ügyvivő kormánya ezt a tételt napi hatvan koronára, de a hivatalba lépett Sobotka-kormány ezzel a tervezettel sem értett egyet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.