Mégsem indulhat Timosenko és Lucenko a választásokon

Elutasította az ukrán központi választási bizottság (CVK) szerdán, hogy jelöltként bejegyezze az októberi parlamenti választásokra a két bebörtönzött ukrán ellenzéki vezetőt, Julija Timosenko exkormányfőt és Jurij Lucenko volt belügyminisztert.

A testület döntését Zsanna Uszenko-Csernaja, a CVK elnökhelyettese azzal indokolta, hogy az ukrán alkotmány szerint nem indulhat választáson olyan elítélt személy, aki büntetését még nem töltötte le, és büntetett előéletét nem törölték. Mindkét politikus azt írta bele az önéletrajzába, hogy politikai alapon váltak büntetettekké.

Timosenko-hívek tüntetése a kijevi fellebbviteli bíróság közelében decemberben. Nincs olyan osztály, amely a kórházban vele foglalkozhatna
Kijev, 2011. december 14. Julija Timosenko volt ukrán kormányfő támogatói tüntetnek a kijevi fellebviteli bíróság közelében, ahol az elítélt távollétében megkezdődött a hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétévi börtönre ítélt Timosenko fellebbviteli perének soron következő tárgyalási napja. A vádakat tagadó és magát politikai bosszú áldozatának tartó politikusnő rossz egészségi állapotára hivatkozva nem jelent meg. (MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko)

A Korreszpondent ukrán hírportál írása szerint Igor Zsidenko választási bizottsági tag az ülésen amellett állt ki, hogy fogadja el a testület Timosenko és Lucenko jelöltségét. Kijelentette: a velük szemben hozott bírósági ítéletek célja az volt, hogy megakadályozzák indulásukat a választásokon. Hangsúlyozta, ezek az ítéletek nemcsak az érintett politikusok alkotmányos jogait sértik, de azon választókét is, akik szerették volna, ha indulnak a választásokon.

A CVK az Egyesült Ellenzék Batykivscsina elnevezésű ellenzéki erő 225 listás jelöltje közül még további 13 személy bejegyzését utasította el, mert nem nyújtották be időben nyilatkozatukat arról, hogy ennek a pártnak a színeiben kívánnak indulni.

Kedden ellentmondásos hírek érkeztek arról, hogy engedi-e vagy sem a választási bizottság Timosenko és Lucenko indulását. Előbb felröppent a hír, hogy elutasították, majd a testület egyik elnökhelyettese, Andrej Magera azt is cáfolta, hogy a testület egyáltalán foglalkozott aznapi ülésén a kérdéssel.

Julija Timosenkót első helyen, Jurij Lucenkót pedig ötödik helyen indította volna pártjuk a választási listáján. Timosenkót tavaly októberben találta a bíróság bűnösnek hivatali visszaélés vádjában a 2009-ben megkötött orosz-ukrán gázmegállapodás miatt, és emiatt hét év börtönbüntetésre ítélték. Jelenleg a harkivi börtönkórházban ápolják.

Lucenkót hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt február végén ítélte négy év szabadságvesztésre a bíróság, jelenleg egy kijevi börtönben tölti büntetését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.