Mégsem indítja el a rakétákat Észak-Korea

Észak-Korea hétfőn cáfolta, hogy nagy hatótávolságú rakéta tesztelésére készül, „súlyos provokációknak” minősítve az effajta, Szöulból és Washingtonból érkező hírszerzési jelentéseket.

Észak-Korea hétfőn cáfolta, hogy nagy hatótávolságú rakéta tesztelésére készül, „súlyos provokációknak” minősítve az effajta, Szöulból és  Washingtonból érkező hírszerzési jelentéseket.

„Az Egyesült Államok és egyes országok képtelen dolgokat állítanak, mondván, mi nagy hatótávolságú rakéta kísérleti  indítására készülünk... Idejekorán megtudják, hogy mit fogunk  felbocsátani” – olvasható KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség  jelentésében.

A phenjani bejelntés szerint űrkutatási fejlesztési munkálatok zajlanak, nem rakétakísérlet van készülőben. „Az űrkutatás  fejlesztése szuverén jogunk, és a valós fejlődés diktálta  szükséglet” – áll a KCNA jelentésében, amely azzal vádolta az  Egyesült Államokat, hogy akadályozni próbálja Észak-Korea békés célú  tudományos kutatásait.
Hírügynökségek felhívják a figyelmet, hogy Phenjan a múltban is űrkutatásról beszélt, amikor nagy hatótávolságú rakétáinak kísérleti indításait műholdak felbocsátásaként akarta beállítani.

A dél-koreai média a minap hírszerzési adatokra hivatkozva közölte, hogy Észak-Korea nagy hatótávolságú, Taepodong-2 típusú rakétát szerel össze kezdte meg, s a hónap végén kísérletet  hajthat végre vele. Egy amerikai szakértő már február elején  jelezte, hogy Phenjan a jelek szerint kísérletre készül nagy hatótávolságú Taepodong-2 rakétával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.