Mégsem fokozzák le a Selye Egyetemet?

Egyelőre nem kerül a szlovák kormány elé az a javaslat, amely alapján a következő tanévtől főiskolává degradálnák a révkomáromi intézményt.

Ezt a fejleményt a pozsonyi parlamentben Dusan Caplovic oktatásügyi miniszter lebegtette meg, aki a Híd-Most párt képviselőinek az egyetemek akkreditációját módosító indítványára válaszolva elmondta: megértette a dél-szlovákiai székhelyű intézmény különleges helyzetét. Ezért várhatóan a következő, 2014-ben esedékes újabb akkreditálást követően döntenek arról, hogy megfelel-e az egyetemekkel kapcsolatos kritériumoknak. Úgy tudjuk, hogy a szlovák tárcavezető a kérdésről tárgyalni fog magyar partnerével, Balog Zoltánnal.

Lapunknak nyilatkozva Bastrnák Tibor, a Híd-Most képviselője ezt a bejelentést kollégáival együtt úgy értelmezte, hogy sikerült jobb belátásra bírni a döntéshozókat, akik a felsőfokú intézmény újabb minősítéséről csak két év múlva döntenek. Megkeresésünkre Tóth János rektor elmondta: "Örülök annak, hogy a jelek szerint végre az illetékesek is tudomásul vették: a legutóbbi akkreditációs eljárás során az egyetemünk mindössze ötéves volt. Fél évtizedes múlttal aligha felelhettünk meg az egyetemmé nyilvánítás valamennyi feltételének. Nem lehetett például annyi professzorunk, de még doktoranduszunk sem, mint a több évtizede megalapított szlovák felsőoktatási intézményeknek."

A Selye Egyetem ügyét értesüléseink szerint Orbán Viktor is felvetette szlovák kollégájának, Robert Ficónak, s a kérdés az illetékes magyar-szlovák vegyes bizottság ülésén is napirendre került. A méltányos megoldást szorgalmazta a szlovák kormányfőnél Bugár Béla pártelnök is. A Magyar Közösség Pártjának vezetői többször is felhívták a figyelmet arra, hogy ha a Selyét leminősítenék, akkor az egyik legérzékenyebb területen, az anyanyelvi oktatásban szűkítenék a szlovákiai magyarság szerzett jogait, holott Robert Fico kormányfő nemrég a status quo megőrzését ígérte meg. A magyar tannyelvű, állami Selye Egyetem megalapítását 2003-ban hagyta jóvá a pozsonyi parlament. A 2009-ben lezajlott akkreditációs eljárás során számos kritériumot objektív okok miatt nem teljesíthetett, ezt azonban az illetékes bizottság nem vette figyelembe, s két további szlovák egyetemhez hasonlóan főiskolává javasolták lefokozni. Az egyetem három – pedagógusképző, gazdaságtudományi és református teológiai – karának  jelenleg kétezer-kétszáz hallgatója van, köztük ötven magyarországi.

A Selye János Egyetem Révkomáromban
A Selye János Egyetem Révkomáromban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.