Mégsem bukott meg a cseh kabinet

Maratoni, mintegy nyolc órán át tartó, indulatos riposztokkal tarkított ülést követően péntek este a prágai alsóház név szerinti voksoláson bizalmat szavazott Petr Necas kormányának.

A jelen lévő 198 honatya közül 105 mondott igent, 93 pedig nemet a kabinet további működésére, A voksolást a miniszterelnök kérte, miután e hét elején a két kormányzati tényező, a Polgári Demokrata Párt (ODS) és a TOP 09 felmondta a koalíciós szerződést eddigi politikai szövetségesükkel, a Közügyekkel (VV), amelynek több vezetőségi tagja korrupciós botrányba keveredett. A szakítást követően Karolina Peake és több társa kilépett a Közügyekből, s bejelentették, hogy egyelőre függetlenként, később esetleg új parlamenti frakcióba tömörülve továbbra is támogatják a kabinetet, amit ma meg is tettek. A miniszterelnök a pénteki bizalmi szavazással kívánt meggyőződni arról, hogy mekkora többsége van az új politikai szövetségnek.

Petr Necas beszédében azt bizonygatta, hogy minél később vezetik be a szükséges szociális és egészségügyi reformokat, annál fájdalmasabbak lesznek a lakosság részére. Véleménye szerint a múlt szombaton lezajlott és a május közepére tervezett tömegdemonstrációkat a baloldali ellenzék szervezi, mert a polgárok életkörülményei ezt nem indokolják.

- Hazánkban továbbra is alacsony a munkanélküliek aránya, Észtországon kívül az uniós tagállamok közül pedig csak Csehországnak emelték, méghozzá két fokkal a hitelbesorolást a világ legnevesebb hitelminősítői, ami azt igazolja, hogy jó úton járunk – mutatott rá a kormányfő. Ezután viszont az ellenzék össztüzet zúdított a kormánykoalíció eddigi tevékenységére, amelyet több szocdem párti (CSSD) felszólaló felháborítónak minősített, mert a szűntelen adóemelésekkel, a jóléti kiadások drasztikus lefaragásával, az egyre több pénzbe kerülő egészségügyi ellátással a szociálisan gyenge és a középrétegek megélhetési gondjait súlyosbítják. Bohuslav Sobotka, a CSSD elnöke a szerencsétlenül járt óceánjárókhoz, a Titanichoz és a Costa Concordiához hasonlította a megmaradt koalíciót, amely véleménye szerint nem tud elvergődni a megbízatási idejének végéig, vagyis 2014 nyaráig.

- A hatalmához körömszakadtáig ragaszkodó társaság rövidesen megbukik, s hosszú idő után ez lesz az első jó hír országunkban – szögezte le. Több kommunista képviselő azt bizonygatta, hogy a letűnt rezsimben sokkal jobban és létbiztonságban élt a cseh átlagpolgár. A vitában a legnagyobb derültséget a Közügyek egyik képviselője váltotta ki, aki közölte: azért támogatja továbbra is a kabinetet, mert a választópolgárok úgysem tudnának náluk különb honatyákat és kormánytagokat választani. Egyik társa szerint a pártok népszerűségi listáját toronymagasan vezető szocdemek nem vehetik át a hatalmat, mert legalább annyi korrupciós botrányuk volt, mint a jelenlegi kormánypártoknak.

Petr Necas
Czech Republic's Prime Minister and Chairman of the Civic Democratic Party (ODS) Petr Necas answers questions during a news conference at the party's headquarters in Prague April 23, 2012. Necas decided to call a vote of confidence for Friday to test whether his centre-right cabinet has majority support in parliament after a breakup of a junior coalition party, he said on Monday. REUTERS/David W Cerny (CZECH REPUBLIC - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.