Mégsem áll bíróság elé a királylány

Mégsem kell bíróság elé állnia a spanyol király lányának.

Mégsem kell bíróság elé állnia a spanyol király lányának. Az ügyészség ugyanis megtámadta a vizsgálóbíró döntését, miszerint férje, Inaki Urdangarín korrupciós ügyében Cristina hercegnőt is beidézte vallomástételre április végére.

Az ügyben eljáró mallorcai vizsgálóbíró, José Castro vissza is vonta az idézést. Castro vizsgálóbíró szerdán azzal indokolta nagy felhördülést kiváltó döntését, hogy a hercegnő is részt vett az állami pénzek elsikkasztásával vádolt Noós nonprofit társaság irányításában. A Noós elnöke Urdangarín volt. A vizsgálóbíró szerint a birtokába került e-mailek alapján Cristina hercegnő is tudhatott a gyanús üzelmekről.

A Noós a gyanú szerint 2004 és 2006 között közel 6 millió eurót sikkasztott el. Az ügyészség azonban úgy véli, semmi sem bizonyítja, hogy a hercegnő is benne lett volna a visszaélésekben. Kérdés, mennyire volt független az ügyészség a kormánytól: a spanyol külügyminiszter csütörtökön panaszkodott arra, hogy a monarchiát kikezdő botrány az egész országnak rosszat tesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.