Mégsem világítják át a „korrupt, alkoholista, drogozó" bírókat

A szlovákiai Alkotmánybíróság azonnali hatállyal felfüggesztette annak a törvénynek a végrehajtását, amelyet a kormánypárti Smer-SD, valamint az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) fogadott el a pozsonyi törvényhozásban. A jogszabály szerint valamennyi jelenlegi bíró és ügyész alkalmasságát úgy állapítanák meg, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal átvilágítaná őket, s vizsgálódásaikat a Bírák Tanácsa (SR) véleményezné, majd pedig a köztársasági elnök döntene arról, hogy megtarthatják-e jelenlegi tisztségeiket.

A törvény megsemmisítését a bíráknak az alaptörvényben rögzített függetlenségére, valamint a magánéletük vélt megsértésére hivatkozva, a szlovákiai Bírói Tanács kérte. 

– Úgy látszik, darázsfészekbe nyúltunk, s azok tartanak az ellenőrzésektől, akiknek vaj van fején, akik érintettek különböző korrupciógyanús ügyekben. Mi a törvénnyel nem zaklatni akarjuk a bírákat, hanem kiszűrni a morálisan eltévelyedetteket, helyreállítani az igazságszolgáltatás alaposan megtépázott társadalmi tekintélyét – közölte Pavol Paska házelnök.

– A cél legitim, a módszer azonban putyini, mert jogállamban nem hagynak jóvá visszamenőleges hatályú törvényt. A korrupt, alkoholista, drogozó bírák törvényes eszközökkel is leválthatók, ha nincsenek érdek-összefonódások, s ha következetesen alkalmazzák a hatályos jogi normákat – érvelt Zuzana Wienk, a szlovákiai közélet tisztaságát felügyelő Fair-play civil szervezet elnöke.

Szelle Tamás ötödéves pozsonyi joghallgató lapunknak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy az év elején Robert Fico államfőjelöltként ígérte meg ilyen törvény elfogadását, s habár Andrej Kiska legyőzte őt, a kormányfői poszton maradva a képviselők segítségével állta a szavát.

– Nyilván tekintettel volt arra is, hogy a közvéleményt szinte hetente borzolja újabb és újabb súlyos ügy. Stefan Harabínról, a Legfelsőbb Bíróság akkori elnökéről például az derült ki, hogy tegező viszonyban volt Baki Szadiki koszovói drogbáróval, aki éveken át tátrai luxusvillájából intézte a Törökországból becsempészett, a feketepiacon sok millió eurót fialó kábítószerek értékesítését Nyugat-Európában, s akit egyszer már felmentett a szlovákiai bíróság. Végül a közvélemény nyomására ítélték el újra, ezúttal huszonkét évnyi börtönbüntetésre – mutatott rá Szelle.

– A bírák és az ügyészek nyilvános vagyonbevallását sokan felháborodva, még többen már csak mosolyogva olvassák. Ugyanis átlagosan évi 30-40 ezer eurós bevételt tüntetnek fel, miközben az oknyomozó riportok és más tények szerint közülük nem is kevesen olyan luxusvillákban élnek, s olyan méregdrága járművek tulajdonosai, amelyekre bevallott jövedelmükből aligha telne nekik. Egyre több olyan esetről is tudunk, amikor az illetékes bíró vagy az ügyész gyanús késlekedése, semmittevése miatt vizsgálati fogságba került maffiózók, közveszélyes zsarolók kerülnek szabadlábra. Néhány napja például a liptói Lúzsnán (Liptovská Luzná) egy asszony életveszélyes fenyegetés miatt feljelentette a börtönből feltételesen szabadon engedett egykori élettársát. A rendőrség indítványa ellenére az illetékes bíró nem rendelte el a visszazsuppolását, a férfi pedig még aznap agyonlőtte az asszonyt és az édesanyját, majd pedig öngyilkos lett. Sajnos, nem egyedi esetről van szó, ezért támogatja a közvélemény a nemrég elfogadott törvény végrehajtását – véli az egyetemista.

Tomás Borec szlovák igazságügyi miniszter kifejtette: – Megvárjuk a taláros testület döntését, s annak alapján módosítjuk a jogszabályt, amelyről azonban semmiképpen sem mondunk le. A bírói poszt várományosait pedig rövidesen és ezentúl rendszeresen átvilágítjuk, mert a nemrég elfogadott törvénynek ezt a rendelkezését az Alkotmánybíróság sem vonta kétségbe – szögezte le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.