Mégsem ússza meg szárazon a volt kormányfő-helyettes?

Több ezren vonultak utcára csütörtök este Bukarestben és Románia más nagyvárosaiban, miután a román törvényhozás felsőháza megtagadta egy gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolt politikus mentelmi jogának a megvonását.

Késő délután mintegy háromezer tüntető gyűlt össze a parlamenttel szomszédos parkban, ahonnan 20 óra körül a rendőrkordont áttörve elfoglalták a törvényhozást a parktól elválasztó utat. A tiltakozók "Le a mentelmi joggal", "Képviseletre, nem visszaélésre kaptatok megbízatást" feliratú transzparenseket tartottak a magasba, és azt skandálták „Szégyelljétek magatokat!"

A román szenátus hétfőn titkos szavazáson utasította vissza az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA) kérését, hogy büntetőeljárást indíthasson Gabriel Oprea volt belügyminiszter és kormányfő-helyettes ellen. 73 szenátor szavazott a mentelmi jog megvonása ellen, 45 voksolt mellette, hat szavazat pedig érvénytelen volt.

Az utcai tüntetés hatására Oprea mentelmi jogáról újra szavazhatnak. A legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke – ennek az alakulatnak a színeiben jutott mandátumhoz a megvádolt politikus – közölte, hogy egyetért a Nemzeti Liberális Párt javaslatával. Maga a volt belügyminiszter is helyeselte a kezdeményezést, „ha a liberálisok találnak erre vonatkozó előírást a házszabályban". A szenátus vezetése hétfőn hivatalosan is kérni fogja a felsőház jogi bizottságát, hogy elemezze a szavazás megismétlésének lehetőségét.

A DNA gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolja a politikust egy tavaly októberi baleset kapcsán. Akkor az Oprea konvoját felvezető motoros rendőr a bukaresti gázművek által ásott árokba csúszott, és a helyszínen életét vesztette. Az ügyészek szerint a belügyminiszternek a törvény értelmében nem járt rendőri felvezetés, ráadásul a baleset megelőzhető lett volna, ha a konvoj az esős idő és a csúszós úttest ellenére, a politikus kifejezett kérésére nem halad túlságosan gyorsan.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.