Mégsem terrorizmus, hanem gyilkossági kísérlet

Gyilkossági kísérlet címén emeltek vádat hétfőn a londoni metróban elkövetett késelés gyanúsítottja ellen.

A 29 éves Muhaydin Mire az északkelet-londoni Leytonstone metróállomáson szúrt meg szombat este két embert, „Ezt Szíriáért kapjátok!" kiáltással. Az egyik sérült állapota súlyos, de nem életveszélyes, a másikat könnyebb sérülésekkel szállították kórházba, ahonnan azóta már távozhatott.

Nagy-Britannia a múlt héten kapcsolódott be az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet szíriai állásai elleni nemzetközi légi hadműveletekbe.

Nem sokkal a késeléses támadás után „terrorista indíttatásúnak” minősítette az incidenst Richard Walton, a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának parancsnoka.

A férfi mobiltelefonján az Iszám Államhoz, illetve a novemberi, párizsi terrorcselekmény-sorozathoz köthető fotókat találtak a brit hatóságok. Az ügyészség közlése szerint a nyomozók Muhaydin Mire telefonján a brit rendőrség nemrégiben tartott terrorelhárító gyakorlatát rögzítő anyagokra is rábukkantak.  

Muhaydin Mire ellen azonban hétfőn nem terrorcselekmény, hanem gyilkossági kísérlet címén emeltek vádat. A londoni illetőségű Mire hétfőn megjelent a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága előtt, ahol hivatalosan közölték vele a vádemelést, és ügyét a londoni központi büntetőbírósághoz továbbították, ahol pénteken lesz az első tárgyalási nap.

A brit közlekedésrendészet hétfőn közölte, hogy megemelte a londoni metróhálózat biztonságára ügyelő járőreinek létszámát.
Hétfői brit sajtóértesülések szerint az eddigi vizsgálatok azt tárták fel, hogy nem előre kitervelt, szervezett terrorcselekmény-kísérletről, hanem magányos támadóról van szó, és a vizsgálat most már elsősorban annak kiderítésére összpontosít, hogy a vádlottnak vannak-e pszichiátriai problémái.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.