Mégsem a maláj gép roncsait találta meg Kína

A malajziai védelmi és közlekedési miniszter mai sajtótájékoztatóján cáfolta azt a világsajtót bejárt hírt, miszerint a Dél-kínai tengeren megtalálták a szombaton eltűnt repülőgép roncsainak egy részét.

 

Mégsem a maláj gép roncsait találta meg Kína

Nem a malajziai gép az első, amit hiába keresnekKham / Reuters

„Kiküldtük a csapatainkat, hogy megvizsgálják a területet, de semmit sem találtak" – mondta Hishammuddin Husszein védelmi és közlekedésügyi miniszter a Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtéren tartott sajtótájékoztatón. Elmondása szerint a kínai fél is beismerte, hogy véletlenül került nyilvánosságra a felvétel, amelyeken nem a repülőgép roncsai láthatók.

Husszein azt a másik, közelmúltban szárnyra kapott amerikai híresztelést is tévesnek nevezte, amely szerint a boeing még órákig a levegőben volt, az után, hogy az irányítótorony elveszítette vele a kapcsolatot. Leszögezte, hogy az utolsó hajnali bejelentkezést követően – 01:07-kor – többet nem kommunikáltak a pilótával. Hozzátette, ekkor úgy tűnt, hogy minden a legnagyobb rendben. Végezetül azokat a pletykát is cáfolta, amelyek arról szóltak, hogy a malajziai rendőrség házkutatást tartott a személyzet tagjainak otthonában.

„Ez egy krízishelyzet, ráadásul nagyon összetett" – idézte Husszein szavait a the Guardian brit napilap. A miniszter hangsúlyozta, hogy Malajziának nincs rejtegetni valója, valamint védelmébe vette a hatóságok eddigi munkáját. „Nem találkoztunk még ehhez hasonló helyzettel. A repülőgép egyszerűen eltűnt" – mondta.

A nyomtalanul eltűnt utasszállító mihamarabbi megtalálása érdekében a kormány belement abba is, hogy megossza a keresést segítő nemzetközi erőkkel légvédelmi radarjainak adatait.

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó MH370-es járatnak 239 emberrel a fedélzetén veszett nyoma – valahol Malajzia és Dél-Vietnám között – szombat hajnalban, két órával a felszállást követően. A tegnapi sajtótájékoztatón kiderült, hogy az eltűnt Boeing 777-es felkutatásában jelenleg 12 ország vesz részt, a repülőgépet pedig már egy több mint 90 ezer négyzetkilométeres területen keresik. Amikor az eltűnés okáról kérdezték, Husszein úgy válaszolt, hogy nem akar találgatni addig, amíg nincs meg a fekete doboz.

Tegnap arról is szó esett, hogy a légvédelmi radar észlelt egy arra utaló jelet, hogy a repülőgép visszafordult, és ez a jel az oka, hogy Malajzia szerdán már az Andamán-tengerre is kiterjesztette a Boeing 777-es utáni kutatást, de a hadsereg „nem biztos" a Boeing 777-es visszafordulásában. Ezt hangsúlyozták a maláj légierő jelen lévő képviselői is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.