Mégse szabad a gázaiak útja

Azzal vádolta az egyiptomi katonai kormányzatot a Hamász palesztin iszlamista mozgalom egyik tisztségviselője, hogy ígéretével ellentétben továbbra is korlátozza a palesztinok bejutását a négy éve blokád alatt lévő Gázai övezetből a szomszédos Egyiptomba.

Az egyiptomi hatóságok az elmúlt napokban több száz palesztintól tagadták meg a belépést, szerdán például csak három buszt engedtek át a határon - panaszolta Gázi Hamad, a Hamász-kormány külügyminiszter-helyettese. Egyiptom a hét végén bejelentette, hogy megnyitotta az arab ország és a Gázai övezet közötti rafahi átkelőt - az egyetlent, amely nem áll izraeli ellenőrzés alatt -, hogy enyhítsen az övezet elleni izraeli blokád hatásán. A valóság azt mutatja, még akadnak nehézségek - mondta a Hamász-tisztségviselő.

Közben a palesztin mozgalom egy másik illetékese, az egyiptomi határon szolgálatot teljesítő rendőrség parancsnoka azt mondta, kedd este megállapodtak az egyiptomiakkal abban, hogy naponta legfeljebb 400 palesztin mehet át a Gázai övezetből az arab országba. Az egyiptomi biztonsági szervek egy névtelenül nyilatkozó képviselőjének közlése szerint a Hamász kérte a plafon megállapítását, az egyiptomi hatóságok nem korlátozták a belépők számát.

Egyiptom adatai szerint a rafahi átkelő szombati megnyitása után három nap alatt majdnem 3 ezer palesztin kelt át a határon, 1775-en Egyiptomba, 1137-en a Gázai övezet felé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.