Megsarcolnák a német gazdagokat

Átmeneti időre szóló vagyonilleték kivetését javasolja a német tehetősekre 23 gazdag német személyiség, enyhítendő a gazdasági válságnak a legszegényebbeket sújtó következményeit. Két éven át öt százalékos illetéket fizettetnének be az államkasszába mindazokkal, akiknek összvagyona meghaladja a félmillió eurót. Ismert név nem akad a kezdeményezők között.

Mint a „Vagyonosok a vagyonilletékért” elnevezésű kezdeményezés egyik képviselője kedden Berlinben elmondta:  javaslatuk célja, hogy két éven át öt százalékos illetéket fizessenek  be az államkasszába mindazok, akiknek összvagyona meghaladja a  félmillió eurót. Bruno Haas szerint ezáltal legalább 50 milliárd  euró folyhatna be; a pénzt a kormány oktatásügyi és környezetvédelmi  beruházásokra, valamint a munkanélküli segélyek és az állami  ösztöndíjak összegének emelésére fordíthatná.

A 23 név között nem akad közismert német milliomos: sem az Aldi üzlethálózatot birtokló Albrecht fivérek, sem a BMW legnagyobb  részvényese, a Quandt család nem csatlakozott (még) a kezdeményezéshez. Az aláírók többsége orvos, pedagógus és magánzó; vagyonukat többnyire örökölték. A vagyon pedig felelősséggel is jár – hangoztatja Haas.

A kezdeményezéséhez hasonló követeléssel állt elő nemrég a  szakszervezeti szövetség (DGB), a Baloldal pártja, a Zöldek, valamint a szociáldemokrata párt (SPD) balszárnya. A gazdagok azonban tovább mennek, mint a pártok, hiszen a német parlamenti  pártpaletta balszélén elhelyezkedő Baloldal is csupán egymillió euró  fölött vetne ki 5 százalékos különadót a nagy vagyonokra.

Az egyre súlyosbodó gazdasági válság miatt hatalmas nyomás  nehezedik a szövetségi és a tartományi költségvetésekre. Az apadó  bevételek nyomán elkerülhetetlennek tűnik a kiadások lefaragása,  miáltal tovább nyílhat a szegények és gazdagok jövedelme közötti  olló - mutatott rá Haas. Ennek fényében felháborítónak nevezte, hogy  a konzervatív pártok (CDU, CSU) és a liberális FDP adócsökkentési  ígéretekkel szédítik a polgárokat a szeptemberben esedékes parlamenti választások előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.