Megrongálták a csíksomlyói keresztutat

Európa egyik leghíresebb szabadtéri keresztútján ismeretlenek lefeszítették és magukkal vitték a réz féldomborműveket a stációkat jelző kőkeresztekről.

Ismeretlenek megrongálták a csíksomlyói kegytemplomhoz tartozó Jézus-hágónak nevezett keresztutat, Európa egyik leghíresebb szabadtéri keresztútját – közölte Fr. Urbán Erik csíksomlyói kegyhelyigazgató.

A szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye szerint ismeretlenek lefeszítették és magukkal vitték a réz féldomborműveket a stációkat jelző kőkeresztekről. A kegyhelyigazgató szerint a tavalyi év folyamán ellopták, illetve megrongálták a kőkereszteket körülvevő vaskorlátokat – ezeket időközben sikerült pótolni, kijavítani.

A keresztutat a Csíkszereda melletti Kissomlyó-hegy nyugati oldalán, adományokból állították fel. – A csíksomlyói pünkösdi búcsú alkalmával a zarándokok nagy áhítattal és imádkozva járják végig a keresztutat a Jézus kínszenvedését megjelenítő stációk keresztjei előtt – mutat rá a közlemény, amely emlékeztet arra is, hogy a csíksomlyói Kálvária első írásos említése 1834-ből származik. 1868-ban újították fel a keresztút kőkeresztjeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.