Megrongálták a kétnyelvű utcanévtáblákat Szenczi Molnár Albert szülővárosában

Ismeretlen tettesek több kétnyelvű utcanévtábla magyar szövegét bemázolták a Pozsonyhoz közeli Szencen - közölte a pozsonyi Új Szó internetes kiadása.

Érdeklődésünkre Martina Ostatníková, a városi önkormányzat szóvivője elítélte a vandál cselekedetet és közölte, hogy a polgármesteri hivatal megkezdte a táblák tisztítását, az eredeti állapot helyreállítását. Hozzátette azt is, hogy a városi rendőrség most a köztulajdon megrongálása miatt az eddiginél is nagyobb mértékben kíséri figyelemmel az információs táblákat.

Megkeresésünkre Bárdos Gyula, a szlovákiai magyar kulturális és társadalmi szervezet, a Csemadok országos elnöke - aki szenci lakos - elmondta: „az utóbbi időben több városi képviselő követelte, hogy csak szlovákul tüntessék fel az utcák neveit. Azzal érveltek, hogy a kisvárosban a magyart nemzetiségűek aránya l5 százalék alá süllyedt, ezért a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezése már nem indokolt. Mindez magyarellenes hangulatkeltés" - mondta Bárdos.

A legutóbbi, 2011-ben lezajlott népszámlálás adatai szerint főleg a fővárosból való nagy számú beköltözés miatt 14,5 százalékra csökkent a magyar nemzetiségű lakosság aránya Szenczi Molnár Albert szülővárosában, ám a szlovákok és a magyarok zavartalan együttélése érdekében méltányos lenne ezután is a hivatali kétnyelvűség tiszteletben tartása. „Ezt az elvet több szlovák városi képviselő is támogatja" - nyilatkozta lapunknak a szlovákiai magyar politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.