Mentőakció közben lelőtték az al-Kaida által fogva tartott amerikai újságírót

Jemen és az Egyesült Államok titkos műveletbe kezdtek, hogy megmentsék a brit születésű, amerikai újságírót. Luke Somers a mentőakció során életét vesztette. A terrorszervezet tagjai a fotóriporteren kívül végeztek Pierre Korkie dél-afrikai tanárral is. Barack Obama amerikai elnök elítélte a brutális gyilkosságot. 

Lelőtték a fogva tartói a tavaly foglyul ejtett amerikai fotóst, Luke Somerst. Az al-Kaida dzsihádista terrorszervezet fegyveresei Jemen fővárosában, Szanaában fogták el a férfit. Somers nővére az amerikai FBI-tól értesült testvére haláláról. Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke elítélte és barbárnak nevezte a férfi meggyilkolását. 

Kilenc feltételezett al-kaidással számoltak le egy dróntámadásban, Jemen déli tartományában. Az arab ország védelmi minisztériuma megerősítette, hogy nagy művelet zajlott - írja a BBC.

Somersről szerdán jelent meg egy videó, amelyben azt kéri, hogy tegyenek meg mindent hazájában, hogy kiszabaduljon. Az al-Kaida terrorszervezet jemeni vezetője a felvételen háromnapos ultimátumot adott, vagy a túszt megölik. 

Luke Somers
Luke Somers
Yahya Ahmad / MTI

A Pentagon a hét elején megerősítette, hogy korábban is indítottak akciót Somers kiszabadítására, de az kudarcot vallott. Ellentmondásos hírek láttak napvilágot a szombati művelet kimeneteléről is. 

A 33 éves Somers szabadúszó újságíróként és fotósként dolgozott, a túszul ejtése pillanatában éppen egy helyi hírügynökségnek.

Jelentések szerint az al-Kaida tagjai végeztek egy dél-afrikai tanárral is. Pierre Korkie-t és feleségét, Yolandát tavaly májusban fogták el Jemen második legnagyobb városában, Taizban. A feleségnek sikerült kiszabadulnia január 10-én a fogságból anélkül, hogy váltságdíjat követeltek volna érte. A férfi haláláról egy jótékonysági szervezet írt bejegyzésében. A csoport szerint Pierre feleségének és családjának különösen nehéz lesz feldolgoznia szerettük halálát, akit vasárnap engedett volna el az al-Kaida. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.