Megosztottság 2.0: alakul az új szlovákiai magyar párt

Két út áll a szlovákiai magyar politikai érdekképviselet előtt – derült ki az elmúlt napok történései alapján. Bugár Béla, a Híd-Most párt elnöke ismét felvetette a Magyar Koalíció Pártjával való együttműködés lehetőségét, különös tekintettel a jövő évi megyei választásokra. Nem kizárt, hogy addigra új, baloldali szlovákiai magyar párt is lesz.

– Az elmúlt hónapban lezajlott parlamenti választások végeredménye intő jel mindannyiunk számára. Ugyanis a Híd – a két évvel korábbi eredményéhez képest – kevesebb szavazattal jutott be a képviselőházba, a Magyar Koalíció Pártja viszont újra nem tudta elérni az ötszázalékos parlamenti küszöböt, s emiatt csaknem 110 ezer magyar szavazat elveszett. Azt semmiképpen sem engedhetjük meg, hogy a másfél év múlva sorra kerülő megyei választásokon egymás pozícióit gyengítsük, s emiatt a magyar jelöltek kiszoruljanak a regionális önkormányzatokból – nyilatkozta lapunknak a pártelnök.

Berényi József, az MKP szombati Országos Tanácsának ülése után hangsúlyozta: pártja továbbra is nyitott a közös cselekvésre, a választási együttműködésre, ehhez azonban a közös elveket és célokat kell tisztázni. – Valóban okulnunk kell a történtekből, hiszen a szlovákiai magyar választópolgárok egy része nem ment el voksolni, viszonylag sokan pedig a Robert Fico vezette Smer-SD pártra voksoltak, mert alighanem elegük volt a Híd-Most és az MKP viszálykodásából. Ugyanakkor a ránk leadott csaknem 110 ezer szavazat arra kötelezi a Magyar Koalíció Pártját, hogy folytassa értékmegőrző politikáját – közölte megkeresésünkre.

A pártelnököt egyébként az MKP Országos Tanácsa szombaton titkos szavazással (51 igen és 13 nem) megerősítette jelenlegi tisztségében. Egyúttal döntöttek arról is, hogy a szeptemberi közgyűlésen módosítják a párt alapszabályát, s megvitatják a névváltoztatással kapcsolatos javaslatot is. Decemberben pedig tisztújítás lesz a Magyar Koalíció Pártjában. Feltehetően ekkor határoznak véglegesen a Híddal való együttműködésről és annak formájáról is.

Ugyanakkor nem kizárt, hogy addigra új, baloldali szlovákiai magyar párt alakul. Ilyen tervet Somogyi Szilárd, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) volt képviselője fontolgat, aki néhány nappal a márciusi előrehozott voksolások előtt kilépett a szlovák liberális pártból. – A pozsonyi parlamentben eltöltött két esztendő nagy iskola volt számomra. Rádöbbentem, hogy az úgynevezett nagypolitikát különböző érdekcsoportok képviselői alakítják, akik rendszerint csak a választások előtt és akkor is csak ígérgetések révén törődnek a bérből élők gondjaival, sorsával. Mégiscsak elképesztő, hogy több mint két évtizeddel a rendszerváltást követően állandóan romlik a posztszocialista országok társadalmi, gazdasági és szociális helyzete. Egy szűk réteg egyre jobban, nagyon sokan viszont egyre rosszabbul élnek. A térségünket különösen sújtó válság arra is rádöbbentett, hogy a neoliberális gazdaságpolitika legfeljebb csak laboratóriumi körülmények között, vagy elméleti szinten működik. Miután így megindokoltam kilépésem okait, több száz támogató üzenetet kaptam mobilon és Facebookon. A legtöbben arra biztattak, hogy alakítsunk új pártot, amely valóban felvállalja a súlyos megélhetési gondokkal szembesülők gondjait, mert szerintem az önmagát szociáldemokratának kikiáltó, Robert Fico vezette Smer-SD is csak amolyan kegyes kapitalista párt, amelyet milliárdos üzletemberek és minél nagyobb gazdasági hatalomra törő társaságok pénzelnek. Jelenleg a támogatóimmal konzultálok új, értékorientált baloldali párt megalakításáról. Valószínűleg szeptemberben döntünk arról, belevágunk-e a szervezőmunkába – válaszolta érdeklődésünkre Somogyi Szilárd.

Bugár Béla és Berényi József sem kommentálta ezt a szándékot, de mindketten hangsúlyozták: a Híd és az MKP kiemelt célja Dél-Szlovákia érdekképviselete, felzárkóztatása, ezért nem tartják indokoltnak új politikai tömörülés megalapítását, amely még inkább megoszthatná az itteni magyar nemzetrészt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.