Megosztja a hatalmat a két rivális

Újabb tűzszüneti megállapodást írt alá hétfőre virradó éjjel Salva Kiir dél-szudáni elnök és Riek Machar lázadó parancsnok, egy lépéssel közelebb kerülve a világ legfiatalabb országában 15 hónapja dúló fegyveres konfliktus lezárásához – közölték közvetítők.
Afrikai diplomáciai források elmondása szerint az etiópiai Addisz-Abebában született megállapodás azt vázolja fel, hogy a két vezető miként osztja meg a hatalmat a majdani átmeneti kormányban – írja a Híradó.

A javaslat értelmében Kiir maradna Dél-Szudán elnöke, míg Machar az alelnöki posztot töltené be. A felek emellett kötelezettséget vállaltak arra, hogy betartják az egy éve, 2014 januárjában kötött tűzszüneti megállapodást, amelyet azóta sorozatosan megsértettek. A lázadók szerint azonban számos további részletet kell még tisztázni ahhoz, hogy az egyezséget a hatalom megosztásáról kötött megállapodásnak lehessen nevezni.

A legfrissebb megállapodás vasárnap éjjeli aláírása után Riek Machar azt mondta, folytatják tárgyalásaikat az átmeneti kormány által végrehajtandó feladatokról.

Seyoum Mesfin, a kelet-afrikai államokat tömörítő regionális szervezet, az IGAD közvetítője szerint február 20-ra végső fordulót terveznek, ahol már átfogó megállapodást írhatnak alá. Kelet-afrikai diplomaták ugyanakkor figyelmeztettek, hogy a felek nemzetközi szankciókra számíthatnak, ha újra kudarcot vallanak a polgárháborús konfliktus rendezésében.

Dél-Szudánban 2013 decemberében alakult ki polgárháborús helyzet, miután Salva Kiir elnök államcsínnyel vádolta meg júliusban menesztett alelnökét, Riek Machart. Utóbbi tagadta ezt, és azzal vádolta az államfőt, hogy el akarja távolítani politikai ellenlábasait.

A konfliktusban azóta több mint tízezer ember halt meg, és mintegy 1,5 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. Az olajban gazdag, szubszaharai ország 11 milliós lakosságának jelentős része éhínséggel küzd. Az összecsapások egyben etnikai színezetűek is: az államfő a dinka, a volt alelnök pedig a nuer népcsoport tagja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.