Megölték Szaakasvili személyes haragosát

A grúz államfő személyes ellenségét gyilkolták meg hétfőn Moszkvában - közölte a Kommerszant című orosz napilap.

Roman Dumbadze kegyvesztett grúz tábornokkal kíméletlenül végeztek gyilkosai - írta a lap keddi számában. A Moszkva nyugati szélén lévő Rubljovszkoje sugárútnál egy motorkerékpáros merénylő előbb a tábornok testére adott le két lövést, majd a futni próbáló férfit fejbe lőtte, és társával elmenekült. A nyomozók alvilági leszámolásra gyanakszanak, de nem zárják ki, hogy a grúz különleges egységeknek közük lehet a gyilkossághoz.

Mihail Szaakasvili
Szaakasvili nyilatkozik a sajtónak a találkozó után

Mihail Szaakasvili sohasem titkolta, hogy a volt tábornokot személyes ellenségének tartja. - Ez az áruló olyan kemény büntetést kap, hogy még az utódai is megemlegetik - jelentette ki 2004-ben a grúz államfő. Abban az évben Dumbadze a grúz hadseregnek az ország délnyugati részén lévő Adzsar Autonóm Köztársaság fővárosában, Batumiban állomásozó 25. dandárjának parancsnoka volt. A tábornok parancsára ennek az egységnek a tankjai torlaszolták el a Szaakasvilit Adzsariába szállító gépkocsikonvoj útját, ezért annak vissza kellett fordulnia.

Amint a szakadár terület elnöke, Aszlan Abasidze Moszkvába menekült, Dumbadze tábornokot letartóztatták, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték fegyveres lázadás és hazaárulás vádjával. A volt grúz tábornokot 2008 augusztusában, a Dél-Oszétiáért vívott orosz-grúz villámháború idején cserélte ki barátja, Vjacseszlav Boriszov orosz tábornok 12 grúz katonára. Dumbadze két év múlva megkapta az orosz állampolgárságot. Tavaly májusban, a grúz ellenzéki megmozdulások előestéjén Dumbadze bejelentette visszatérési szándékát hazájába. Az ellenzék szétkergetését követően azonban meggondolta magát.

A tengerparti üdülőhelyeiről is ismert Adzsar Autonóm Köztársaságban, az alig 400 ezer lakosú és kevesebb mint háromezer négyzetkilométeres területen 2004-ben helyreállították a grúz központi hatalmat, és a terület autonómiáját megnyirbáló törvényeket fogadtak el. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.